Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 06.12.2013.
15:40
Beta A

Pastor i Pajtić: Ne trebaju nam izbori, već promena Ustava

Predsednici Skupštine i Vlade Vojvodine, Ištvan Pastor i Bojan Pajtić ocenili su da odluka Ustavnog suda Srbije (U SS) da ospori pojedine odredbe Statuta Vojvodine, ne može biti argument za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, već je još jedan dokaz da Ustav Srbije treba menjati.

Predsednik vlade Vojvodine
 

Pastor i Pajtić su na zajedničkoj konferenciji za novinare naveli da ne žele da učestvuju u dnevno-političkim prepirkama o Statutu Vojvodine, i rekli da će nadležna pokrajinska tela početi usklađivanje Statut s Ustavom, za šta će u pomoć pozvati najbolje pravne stručnjake.

Pročitajte još: Sud: Statut Vojvodine neustavan

Ukazali su da odgovornost za neustavne odredbe Statuta Vojvodine pođednako snose i Skupština Vojvodine koja ga je usvojila, i Skupština Srbije koja ga je potvrdila.

Ocenili su da je odluka Ustavnog suda o Statutu još jedan dokaz da se Srbija, ukoliko zaista iskreno želi da bude deo Evropske unije, mora hitno pozabaviti pitanjem održivosti svog ustavno-pravnog sistema i Ustava.

Kostreš: Ustavni sud donosi čudne odluke

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je da je čudno da Ustavni sud Srbije (US S) donosi velike odluke uvek u trenucima kada u političkom društvu Srbije dolazi do "novih raslojavanja i političkih prekomponovanja".

"Kada je Demokratska stranka (DS) izgubila većinu u Vladi Srbije, odmah zatim je USS doneo odluku da je Zakon o nadležnostima Vojvodine nevažeći, a sada kada se vidi da će doći do novih raslojavanja u političkom društvu Srbije opet atakuje na Vojvodinu", ocenio je Kostreš na konferenciji za novinare.

Kostreš je kazao da skupštine Srbije i Vojvodine moraju sarađivati u narednih šest meseci, kako bi se pronašao novi oblik za definisanje autonomije Vojvodine, jer je njena današnja pozicija neodrživa.

Kostreš je naveo da će, ako se pitanje autonomijene bude uskoro rešilo, Vojvodina postati problem, jer ona ima svoja prava i sprecifičnosti za koje se izborila kroz istoriju i na kojima neprestano gradi autonomiju.

POVEZANE VESTI

Petak 06.12.2013. 15:42
Ево га ко буљо пумпаш(радник на бензиској пумпи)!Има ли краја списку љигаваца!
Petak 06.12.2013. 15:45
Сада вам је и устав крив.Само ви нисте грешни.
Petak 06.12.2013. 16:28
Dragi Boze dodeli im malo pameti. Nije Ustav Bukvar za prvi razred pa da se menja kako se kome navije i kad se navije. Nije Ustavni Sud birala SNS, vec DS i zasto se zale na njega. Ustav nije dobar jer je pisan za jednokratnu upotrebu da opere obraz Vojislavu Kostunici, zato se i glasalo tri dana da bi se usvojio i to da nije bilo Nikolica i Radikala na Kostunicinu Sramotu Ustav bi ostao neusvojen. Tito je ustav iz 1974 pisao celih deset godina da bi bio po meri svih Republika i nacija koje zive u Jugoslaviji, Kostunica je njegov zbubao za deset dana, zato danas imamo problema, zato sto niko ozbiljno nije shvatao svoj deo posla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online