Petak 06.12.2013.
15:40
Beta

Pastor i Pajtić: Ne trebaju nam izbori, već promena Ustava

Predsednik vlade Vojvodine
 

Pastor i Pajtić su na zajedničkoj konferenciji za novinare naveli da ne žele da učestvuju u dnevno-političkim prepirkama o Statutu Vojvodine, i rekli da će nadležna pokrajinska tela početi usklađivanje Statut s Ustavom, za šta će u pomoć pozvati najbolje pravne stručnjake.

Pročitajte još: Sud: Statut Vojvodine neustavan

Ukazali su da odgovornost za neustavne odredbe Statuta Vojvodine pođednako snose i Skupština Vojvodine koja ga je usvojila, i Skupština Srbije koja ga je potvrdila.

Ocenili su da je odluka Ustavnog suda o Statutu još jedan dokaz da se Srbija, ukoliko zaista iskreno želi da bude deo Evropske unije, mora hitno pozabaviti pitanjem održivosti svog ustavno-pravnog sistema i Ustava.

Kostreš: Ustavni sud donosi čudne odluke

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je da je čudno da Ustavni sud Srbije (US S) donosi velike odluke uvek u trenucima kada u političkom društvu Srbije dolazi do "novih raslojavanja i političkih prekomponovanja".

"Kada je Demokratska stranka (DS) izgubila većinu u Vladi Srbije, odmah zatim je USS doneo odluku da je Zakon o nadležnostima Vojvodine nevažeći, a sada kada se vidi da će doći do novih raslojavanja u političkom društvu Srbije opet atakuje na Vojvodinu", ocenio je Kostreš na konferenciji za novinare.

Kostreš je kazao da skupštine Srbije i Vojvodine moraju sarađivati u narednih šest meseci, kako bi se pronašao novi oblik za definisanje autonomije Vojvodine, jer je njena današnja pozicija neodrživa.

Kostreš je naveo da će, ako se pitanje autonomijene bude uskoro rešilo, Vojvodina postati problem, jer ona ima svoja prava i sprecifičnosti za koje se izborila kroz istoriju i na kojima neprestano gradi autonomiju.

2024 © - Vesti online