Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 04.12.2013.
01:12
J. L. Petković - Vesti A

Poraz slave kao pobedu

Građanska inicijativa "Srpska" pobedila je u devet od deset opština s većinski srpskim stanovništvom na kosovskim lokalnim izborima. U bici za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, koja će se po novom zvati Severna Mitrovica, pobedu je za oko 350 glasova više od kandidata "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, odneo kadar SNS-a Krstimir Pantić.

Trijumf namenio Vladi Srbije: Krstimir Pantić
 

Pobedu je "namenio" Vladi Srbije i ljudima sa kojima je "vodio tešku borbu" i pozvao protivkandidata na razgovor o formiranju većine. S obzirom na to da je gotovo svuda razlika među kandidatima bila od 150 do nekoliko stotina glasova, apsolutni pobednik izbora je Građanska inicijativa "Srpska" u Gračanici koja je "počistila" protivkandidata iz Saveza kosovskih Srba s više od 1500 glasova razlike.
 

Iskorak u budućnost

Generalni sekretar Oebsa Lamberto Zanijer ocenio je da su lokalni izbori na Kosovu, koji su održani u miru i redu, značajan korak prema poverenju i bezbednosti.
- Ovo predstavlja ogroman korak ka kompleksnom procesu građenja poverenja i otvara perspektive za stabilnost i prosperitetnu budućnost za ljude u tom regionu - istakao je Zanijer.

Jedina većinski srpska opština u kojoj je "Srpska" izgubila je Štrpce, gde je pobedu odneo kandidat Samostalne liberalne stranke (SLS) Bratislav Nikolić. Četiri opštine na severu, i šest opština na južno od Ibra, konstituisaće Zajednicu srpskih opština, ali kada će to biti nije poznato.


Statut Zajednice je u izradi, odnosno u nacrtu, a ova tema bi trebalo da bude na dnevnom redu runde dijaloga Beograda i Prištine, zakazane za 5. decembar u Briselu.


Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić kaže je da je Statut Zajednice trebalo da bude napisan u maju prošle godine, ali kasni jer ga pišu same opštine:
- Upravljački tim trenutno završava rad na izradi Statuta. Kad budu održane konstitutivne sednice skupština opština, u skladu sa sporazumom, one će se okupiti i odlučiti na koji će način biti ustrojena Zajednica srpskih opština.
 

Apsolutni pobednik: Sve u znaku Građanske inicijative "Srpska"
 

Ni drugi krug kosovskih lokalnih izbora nije prošao zbog incidenata. Po zatvaranju biračkog mesta u Pasjanu, simpatizeri lokalnog kandidata SLS-a Nenada Cvetkovića upali su na biračko mesto i lupali i palili birački materijal. Tom prilikom je prebijen član biračkog odbora GI "Srpska" Zoran Nikolić, brat kandidata za gradonačelnika ispred "Srpske" - Dragana Nikolića.

DSS: Slave ubijanje srpske države

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je da su neizlaskom na lokalne izbore na Kosovu Srbi pokazali da ne priznaju jednoglasno proglašenu nezavisnost te teritorije.
- Srpski narod je jasno pokazao da ovo nisu njegovi izbori i da ne priznaje lažnu državu Kosovo. To su bili izbori po zakonima nepostojeće države, i po njihovim podacima u Kosovskoj Mitrovici je izašlo manje od 15 odsto birača - rekao je portparol DSS Petar Petković.
On je kazao da vlast u Beogradu nakon izbora "proslavlja ubijanje srpske države na Kosovu i Metohiji", a svojom politikom je zadala "strahovit udarac" kosovskim Srbima.

Članovi i simpatizeri SLS-a, potom su napali ekipu RTV Puls iz Šilova, i to naočigled policije. Huligani su tukli snimatelja Marka Stankovića, a zatim upali u automobil RTV Puls, slomili i odneli kameru i snimljeni materijal. Nakon tog incidenta, Kosovska policija je nekoliko sati saslušavala novinare koji su prijavili napad, a napadači nisu ni privedeni ni saslušani.


- Marko Stanković je oko 22.30 izašao iz automobila ispred zgrade opštine i počeo da snima polomljena stakla, kad je iz zgrade izašao čuvar, a zatim još četvoro-petoro ljudi. Počeli su da viču i da traže da im damo snimljeni materijal. Dok je pokušavao da izvadi kasetu iz kamere, šutirali su ga, da bi potom kameru polomili i ukrali je. Policajci su stajali 50-ak metara dalje, pa smo ih pozvali da dođu.

- Pred njima smo identifikovali jednog napadača, ali ga policija nije privela, već su ga bukvalno molili da vrati kameru - kaže direktor RTV Puls Nenad Milenković. On dodaje da će "slučaj nastaviti preko Euleksa jer lokalna Kosovska policija u Pasjanu nije htela da reaguje, a sumnjamo da je to zbog toga što dosadašnji gradonačelnik Nenad Cvetković na njih ima uticaja". Udruženja novinara osudila su napad i traže da odgovorni budu kažnjeni.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.12.2013. 01:22
Jos jedan izgubljen Kosovski boj!
Sreda 04.12.2013. 08:11
Gospodine predsedniče, Prošle godine početkom septembra meseca, pre početka razgovora sa g. Vladimirom Putinom, predsednikom Ruske Federacije u Sočiju, uputili smo Vam predlog jedinog mogućeg mirnog rešenja krize oko Kosova i Metohije. Predlog je obuhvatao pravni okvir otkazivanja misije EULEKS na KiM i proglašenje ništavnosti međunarodnog priznanja monstrum-države Kosovo podnošenjem tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv svih zemalja koje su priznale monstrum državu Kosovo zbog kršenja Povelje Ujedinjenih nacija preko Rezolucije SB 1244.
Sreda 04.12.2013. 08:17
Požurite gospodine predsedniče, danas ste narod doveli u položaj da se ne zna šta donosi dan, šta noć. Predsednik Patriotskog bloka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online