Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 03.12.2013.
12:43

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Za bebu i do 40.000 evra

Ispovest Ranke Inge (46) i Zdravka Studića (50) sa Islanda, koji sumnjaju da im je 1992. godine ukradena beba u porodilištu u Jagodini ponovo je pokrenula pitanje odgovornosti bolnica u Srbiji, koje su godinama suočene sa optužbama roditelja.

Foto: Ilustracija
 

Ranka i Zdravko, rodom iz Sarajeva, u ispovesti za "Vesti" ispričali su kako ih je 2009. godine telefonom pozvala nepoznata žena, koja je potvrdila njihove sumnje. Rekla je "da je njihov sin - koji je navodno umro pri rođenju - živ i da se nalazi u Švajcarskoj i da se zove Ratko".

- Žena koja me je pozvala rekla mi je doslovce: "Jeste li Vi Ranka Studić, izbeglica iz Sarajeva, koja se porodila u Jagodini 7. jula 1992. godine u šest sati uveče? Vaše dete je živo, njegovo ime je Ratko i živi u Švajcarskoj, prodat je dobrostojećoj porodici, koja ga je usvojila - ispričala je Ranka Inga, koja se i dalje nada da će jednog dana pronaći svog sina.
 

Doktor ne veruje roditeljima

Doktor Boban Stanojević, načelnik Ginekologije u jagodinskoj bolnici, kaže da bolnica ne želi da se bavi slučajevima umrlih beba za koje se sumnja da su prodate.
- U to vreme (kada je Ranka Inga ostala bez bebe) nisam ni bio zaposlen u bolnici. Znam da je majkama teško da se pomire sa činjenicom da su izgubile bebe. Ali, ako su lekari konstatovali smrt, to je i razlog što iz porodilišta nisu otišle sa detetom u naručju. Ako sumnjaju, postoje organi koje se bave takvim slučajevima, pa neka se njima obrate. U novinama se svašta piše, a nijedan od navodnih slučajeva prodaje dece nije rasvetljen, jer nije dokazan - navodi dr Stanojević za "Vesti".

                                                                                                            Z. G.

Ovakve priče sve su češće u Srbiji pa Vladimir Cincarević, predsednik Udruženja nestalih beba za "Vesti" kaže da ima čitavu arhivu dokumenata koji dokazuju da je u proteklih 20 godina preko granice završilo oko četiri do pet hiljada beba.


- Nemačka je puna srpske dece. Osim te zemlje, naša deca koja su ukradena iz porodilišta najčešće završavaju u skandinavskim zemljama. Prodaju se zavisno koliko je porodica imućna od 15 do 40 hiljada evra - otkriva Cincarević.


Kako dalje navodi, prema nezvaničnim podacima Udruženja roditelji u poslednjih 40 godina ukradeno je više hiljada beba.


- U ovaj zločin najčešće su umešani zaposleni u porodilištima, od lekara do babica i čistačica - zaključuje Cincarević.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.12.2013. 12:50
Sve zdravstvene radnike koji sputavaju istragu su umješani i treba ih pohapsiti i povešati!
Utorak 03.12.2013. 13:16
sve se lako otkrije dnk test, znaci u ovom slucaju ima se trag , pa ako se desi da je tacno sve aktere iz te 1992. u bolnici pohapsiti i klupke ce se odmotavati ...
Utorak 03.12.2013. 15:02
U celom "biznisu" sa bebama koji traje jos od sezdesetih coveka zapanjuju drskost lopova u mantilima, kvalitet zavere cutanja i usrdna saradnja vlasti svih ovih decenija. Sve se pedantno zataskava iako su roditelji organizovani u udruzenje vise puta dizali javnost na noge pa i u vise navrata nalazili svoju decu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online