Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.03.2010.
12:00
T. Zečević - Vesti A

Od Amerikanke napravio muškarca

Dr Dušan Stanojević, načelnik beogradskog GAK-a, sa saradnicima je razvio sopstvenu školu promene pola, a nedavno je jednoj ženi sa ratišta iz Iraka ugradio penis sa svim normalnim funkcijama.

Beogradska Ginekološko-akušerska klinika "Narodni front" poslednjih godina postala je mesto iz koga pacijenti izlaze sa suzama radosnicama. Mimo svetskih standarda i medicinskih zakonitosti ovde se spasavaju životi novorođenčadi, određuje trenutak kad koja od beba od recimo tri začete može da izađe iz majčine utrobe, pobeđuju teške urođene anomalije i najteži maligni tumori, ugrađuju vagine... Sve u korist ženskog pola i više od toga.

USREĆUJE ŽENE I MUŠKARCE: Dr Dušan Stanojević načelnik GAK "Narodni front" u Beogradu


 

Iz takve klinike niču tri u svetu, po mnogočemu, jedinstvena centra - za promenu pola, za ugradnju veštačke materice i vagine i genetska laboratorija. Sva tri centra vezana su za ime profesora dr Dušana Stanojevića, direktora "Narodnog fronta", ginekološkog hirurga magičnog skalpela. Za "Vesti" bez uvijanja i bez osećanja zatečenosti, u svom maniru, objašnjava:


- Em, smo bolji od najboljih, em, smo najjeftiniji, sve je transparentno i ništa ispod žita. Unapred se znaju cene usluga koje samo možemo mi da uradimo u svetu ili ih radi neznatan broj stručnjaka - priča dr Stanojević.

Do leta i genetski centar


- Do leta ove godine i okviru Klinike "Narodni front" proradiće i genetska laboratorija. Oprema i potrošni materijal su već stigli. Ta laboratorija biće dijagnostički spas. Pomoću nje, a preko biopsije otkrivaće sve anomalije ploda u majčinoj utrobi u začeću.

 

Naime, u drugom mesecu trudnoće uzimaće se uzorci preko kojih će se nepogrešivo utvrđivati da li će se plod dalje razvijati sa anomalijama i kakvim anomalijama ili ne. Na taj način više se neće dozvoljavati rađanje recimo dece sa "Daunovim sindromom". Pored toga ta genetska laboratorija biće centar za čitavi region - kaže dr Dušan Stanojević.


 

SA UČITELJEM: Stanojević i prof. Dragomir Mladenović

GAK "Narodni front" i ekipa dr Stanojevića postala je čuvena po sopstvenoj školi promene pola, koja je stekla poverenje posebno pacijenata iz najbogatijih zemalja i najrazvijenijih medicina - SAD, Kanade, Velike Britanije, Holandije, Japana...

Dolazili su sa svih strana, a nedavni slučaj čini se nadmašuje sve dosadašnje i više podseća na događaj iz virtuelnog sveta.


- Bilo je raznih zahteva, pa i prohteva, hoće muškarac da bude žensko, hoće žensko da bude muškarac. Žele da im bude penis, ovoliki, onoliki, insistiraju na estetici.

I odjednom stiže nam nesvakidašnji pacijent sa ratišta iz Iraka sa namerom da promeni pol. Reč je o ženi koja služi u američkoj mornarici. Rekla nam je otvoreno - smučilo mi se, hoću da imam pravi penis, hoću da budem pravi vojnik. Razumeli smo je i usrećili. Napravili smo joj do sada najduži penis od osam centimetara i to sa savršenom erotskom funkcijom. Inače, uradimo godišnje i do dvadeset promena pola u "Narodnom frontu".


Kada smo dr Stanojevića pitali za ugrađivanje veštačke materice, malo je zastao, razmislio o posledicama, ali je nastavio:


- Ta oblast za sada nije regulisana zakonom, ali postaćemo centar za ugradnju materice, vagine, jajnika. Znate često se rađaju devojčice sa urođenim anomalijama, bez vagine, bez materice, bez vagine i materice, bez jajnika a sa vaginom. I sve one posle devetnaeste hoće da budu žene. A ja se borim da iz emotivnih i fizičkih razloga dobiju to što im je priroda oduzela.

Država kriva za "belu kugu"


- Pre nekoliko godina ustanovljena manifestacija pod nazivom "Mudijada", koju je ove godine otvorio Vuk Bojović, direktor beogradskog zoo-vrta, na Lunjevici kod Gornjeg Milanovca, imala je cilj da pokaže kakvi su Srbi kao muževi i muškarci u krevetu. Poruka koju smo poslali sa ovog druženja je da nije do muškaraca što se u Srbiji rađa sve manje dece nego zbog opšte klime koja poslednje dve decenije vlada u našoj zemlji - navodi dr Dušan Stanojević razloge otkud na "Mudijadi".


Naš sagovornik kaže da "Narodni front" nije poznat samo po promeni pola, već je čuven u svetu i po tome što radi svu moguću ginekološku hirurgiju koja je i za velike svetske medicinske centre misaona imenica. To je postignuto, ističe, zahvaljujući odavno formiranoj sopstvenoj školi ginekološke hirurgije.


- Bez preterivanja, ovde rade najbolji ginekolozi hirurzi. Imamo takođe dobar podmladak, imamo dobru sopstvenu školu koju je formirao još profesor Dragomir Mladenović koji ove godine puni 91 godinu života. A ja sam poslednji njegov đak koga je on školovao, svi ostali su odavno u penziji.

I sada ja imam moje učenike koji idu mojim stopama, jedu gorak hleb, sa mnom rade i operišu svaki dan. Jer svakog dana u ovoj ustanovi dnevno se uradi između 20 i 25 operacija. Dakle, cela Srbija i sve zemlje u okruženju šalju svoje pacijente sa najtežim oboljenjima i anomalijama nama. Najteže operacije u ginekologiji rešavaju se ovde - sve maligne bolesti, sve vrste tumora, sve razvojne anomalije genitalnih organa.

Tradicija od Obrenovića


Ginekologija u Srbiji, kaže dr Stanojević ima popriličnu tradiciju, a zaživela je početkom 20. veka.


- Da je tako potvrđuje ovaj podatak: Druga hirurška klinika početkom 20. veka napravljena je za kraljevsku porodicu Obrenovića. Naime, u njoj je trebalo da se porodi kraljica Draga Mašin, supruga Aleksandra Obrenovića. Na veliku žalost tog porođaja nije bilo iz poznatih razloga - ističe sagovornik "Vesti".


Inače, u svetu je poznata činjenica, najteža i najkomplikovanija u medicini i hirurgiji je rekonstruktivna hirurgija. Reč je o ne samo amputiranju nekog ginekološkog organa već i o ugradnji veštačkog potpuno novog sa svim normalnim funkcijama.


- Svaka takva naša pacijentkinja po izlasku iz bolnice nastavlja da normalno živi. Sve ima posle tih teških operativnih zahvata. To je vrhunac hirurgije, a mi je radimo. Ne samo da odstranjujemo neki bolesni organ nego ženi napraviimo funkcionalno potpuno obnovljen organ da može da nesmetano i normalno obavlja polne odnose i da ostane u drugom stanju, da rodi dete, ali carskim rezom, posle toga odmah uklanjam tu veštačku matericu - otkriva dr Stanojević.

U Krcunovom kabinetu


Pedeset peti rođendan GAK "Narodni front" proslavio je 8. marta. Zgradu u kojoj je pre Drugog svetskog rata bila opšta bolnica 1955. godine tadašnja Ozna vratila je srpskom zdravstvu.


- Od 1945. godine pa sledećih deset godina u podrumskim prostorijama ove zgrade saslušavani su, batinjani, ponižavani i maltertirani takozvani narodni neprijatelji. U kabinetu gde ja sada sedim sedeo je Slobodan Penezić Krcun. Još uvek postoje ostaci iz tog komunističkog vremena. U ovoj zgradi saslušavan je i Kalabić, i pripremana tužba protiv Draže Mihajlovića - objašnjava dr Stanojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online