Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Sreda 27.11.2013.
15:13
Beta A

Čepurin uporedio Srbiju sa "lakom ženskom"

Za Rusiju je neprihvatljivo članstvo Srbije u NATO, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i ističe da bi bila "potpuna glupost" da neko iz Srbije dopuzi i moli za prijem u NATO posle bombardovanja koje joj je nanelo štetu od 120 milijardi dolara!

Bilo bi glupo da neko iz Srbije dopuzi i moli za prijem u NATO posle bombardovanja koje joj je nanelo štetu od 120 milijardi dolara: Čepurin
 

- To je crvena linija koja nikako ne odgovara Rusiji. NATO je stvoren protiv Sovjetskog saveza, kojeg odavno nema i apsolutno nije jasno protiv koga je onda usmeren ili stvarno želite da ratujete u Iraku, Libiji ili Siriji. Nema tu nikakvih drugih prednosti ili hoćete da se samo zbratimite sa Turskom, koja je član NATO, rekao je Čepurin na predavanju studentima Akademije za diplomatiju i bezbednost.

Čepurin je naveo da članice EU Austrija, Švedska, Irska nisu i članice NATO i da članstvo u EU ne podrazumeva i obavezno članstvo u severnoatlantskom savezu.

- Ali, ima ludaka pokušavaju da iskoriste tu tezu, rekao je Čepurin i dodao da je NATO atavizam 20. veka.

Čepurin je kao drugu "crvenu liniju" u odnosima Rusije prema Srbiji naveo da niko u pregovorima sa Srbijom ne sme da je pritiska da se "negde veže" i da bilo koji oblik integracija ne mora da remeti dugu tradiciju kulturnih, privrednih i političkih rusko-srpskih odnosa, jer je to prvenstveno u interesu Srbije.

- Niko ne sme da pritiska Srbiju da bi se ona negde vezala i to bi svi trebalo da imaju

Srpske "istočne veze" uskomešale Zapad

u vidu, rekao je Čepurin i naveo da Rusija prihvata pridruživanje EU kao glavni geopolitički cilj suverene Srbije, ali da to ne bi trebalo da narušava rusko-srpske odnose niti da dodatno komplikuje odnose sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koja će biti stvorena 2015. godine i kojoj je veoma važno razvijanje odnosa sa Srbijom.

- Ako se teoretski gleda na evropske integracije, može se reći: 'Jeste, idemo u tom pravcu, maštamo o tome, hoćemo da budemo pravi Nemci', ali to se u životu ne događa i sve je drugačije. Političke odluke bi trebalo dobro proračunati tako da budu u interesu Srbije i njenih građana. Ako je, međutim, u pitanju mašta, onda je potreban oprezniji pristup, rekao je Čepurin.

Ambasador Rusije je istakao da je zato potrebno odrediti postojane i trajne srpske interese, naročito u pregovarima o integracijama, i dodao da se u novinama mogu davati apstraktni odgovori na temeljna pitanja, ali da političari i diplomate moraju da daju iskrene odgovore, jer u suprotnom neće biti napretka.

- Da li je zemlja zainteresovana za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da li integracioni procesi to omogućavaju. Devojka ne može da računa na svadbu ako mladić shvati da je spremna na sve, konstatovao je Čepurin.  Ko razume, shvatiće...

"Ne gubite veru"

Čepurin je naveo da se mora računati sa time da će saveznici braniti ključne tačke stava zemlje sa kojom sarađuju.

- Prijatelji kažu 'Kosovo je Srbija'. Ako oni to ne govore danas, moramo da računamo da će reći sutra. Separatistički pokreti mogu opstati samo uz spoljnu pomoć. Kada ta pomoć prestane, kao što smo videli u Čečeniji, situacija odmah postane regulisana i drugačija. Ne možemo da zatvorimo oči pred tim pitanjem, rekao je Čepurin i istakao da Rusija apsolutno podržava Srbiju po pitanju Kosova, ali da neke unutrašnje stvari u Srbiji ne želi da komentariše suviše jako.

- U međunarodnom pravu postoji više mogućnosti da se stvar reši onako kako je Srbija zainteresovana. Ovde se stvara utisak da je sve propalo, ali to pitanje zahteva napor i upornost. Morate da verujete da ste u stanju da rešite to pitanje. Istina je na vašoj strani i od vas mnogo zavisi, rekao je Čepurin.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.11.2013. 15:26
Sto jes' jes'.
Sreda 27.11.2013. 15:43
Njegov prethodnik je rekao ima li ovde Srba a cepurin je uporedio srbiju sa prostitutkom i jedan i drugi imaju pravo.trebali bi da nasi politicari zamisle kuda vode drzavu i narod.pravo u ponor.
Sreda 27.11.2013. 15:41
Ми све што радимо,радимо против сопствених интереса. Зар треба да нашим слепцима то каже амбасадор друге државе?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online