Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 25.11.2013.
19:44
Beta A

Većina romske dece ne može da pohađa vrtić

Većina Romske dece nema mogućnost pohađanja jaslica i vrtića jer je 100 odsto Romskih žena nezaposleno, a samo 20 odsto njihovih muževa je zaposleno rekla je danas u opštini Zvezdara predstavnica dečijeg centra "Mali princ" Marija Mitrović.

Foto: Ilustracija

"Kako je stepen obrazovanja Roma nizak žene nemaju inforamcije o ranom razvoju svoje dece i samim tim ovaj projekat je od velikog značaja", rekla je Mitrovićeva nakon prezentovanja rezultata istraživanja Romske populacije u okviru projekta "Osnaživanje Romkinja za podršku ranom razvoju dece".

Prema njenim rečima, Romkinje koje su učestvovale u istraživanju uglavnom su jako rano stupale u bračnu zajednicu, a 67 odsto polaznica radionice "Mali princ" stupilo je u brak između 15 i 17 godina.

Direktorka dečijeg centra "Mali princ" Lola Vasić kazala je da se ovaj projekat "Osnaživanje Romkinja za podršku ranom razvoju dece sprovodi u tri Romska naselja u Beogradu kao i u Subotici i Kruševcu i da je sardnja postignuta sa 45 Romskih majki.

Predsednik upravnog odbora edukativnog centra Roma iz Subotice Stevan Nikolić rekao je da se majke rado odazivaju ovakvim radionicama i da veliki broj dece učestvuje u njima.

Predsednik opštine Zvezdara Edip Šerifov kazao je da ovaj projekat tretira malu decu do tri godine da će pouke dobijene istraživanjem doneti rešenja za mnoge probleme.

"Mi kao lokalna samopuprava pokušaćemo da poboljšamo situaciju Romske dece", reako je Šerifov.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Aleksandar Dimitrijević rekao je da ukoliko se desi neka trauma u periodu do tri godine ili zapostavljanje i zanemarivanje deteta može dovesti do ozbiljnih posledica u kasnijem razvoju.

Ponedeljak 25.11.2013. 20:02
Kada romske žene budu pokazale zainteresiranost za zapošljavanje i stručnost, onda se može pisati tekst ! Inače vrtići služe u slučaju kada oba roditelja rade i pridonose !
Ponedeljak 25.11.2013. 20:08
Vecina srpskih roditelja takodje nema dovoljno novca da ostavlja svoju decu u obdaniste. Dosle su strane firme koje zaposljavaju hiljade srpskih radnika i daju im platu od dvadesetak iljada sa kojom ima dovoljno za leb, mleko i toalet papir. Medjutim, u nas Srba ima ona stara - za dete mora da ima. Kod Rigana ima jedna druga poslovica - zasto da se kosi, zasto da se nosi, sve ce to nase dete da isprosi. I kad onda deca da stignu u obdaniste? Nego gospodin profa A.Dimitrijevic govori o krizi obdanista i napominje ozbiljne posledice u daljem razvoju ako se desi neka trauma u uzrastu do tri godine. Cudo da nije pomenuo sakaćenje i šurenje po rodjenju kojim Rigani sami proizvode svoje kadrove.
Ponedeljak 25.11.2013. 21:41
zive nomadski vec vekovima. od danas do sutra,uglavnom proseci i kraduci.postoje pak vredni i posteni cigani,koji se bore za goli zivot posteno zaradjujuci svoju koru leba,,medjutim oni su velika manjina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online