Ponedeljak 25.11.2013.
19:44
Beta

Većina romske dece ne može da pohađa vrtić

Foto: Ilustracija

"Kako je stepen obrazovanja Roma nizak žene nemaju inforamcije o ranom razvoju svoje dece i samim tim ovaj projekat je od velikog značaja", rekla je Mitrovićeva nakon prezentovanja rezultata istraživanja Romske populacije u okviru projekta "Osnaživanje Romkinja za podršku ranom razvoju dece".

Prema njenim rečima, Romkinje koje su učestvovale u istraživanju uglavnom su jako rano stupale u bračnu zajednicu, a 67 odsto polaznica radionice "Mali princ" stupilo je u brak između 15 i 17 godina.

Direktorka dečijeg centra "Mali princ" Lola Vasić kazala je da se ovaj projekat "Osnaživanje Romkinja za podršku ranom razvoju dece sprovodi u tri Romska naselja u Beogradu kao i u Subotici i Kruševcu i da je sardnja postignuta sa 45 Romskih majki.

Predsednik upravnog odbora edukativnog centra Roma iz Subotice Stevan Nikolić rekao je da se majke rado odazivaju ovakvim radionicama i da veliki broj dece učestvuje u njima.

Predsednik opštine Zvezdara Edip Šerifov kazao je da ovaj projekat tretira malu decu do tri godine da će pouke dobijene istraživanjem doneti rešenja za mnoge probleme.

"Mi kao lokalna samopuprava pokušaćemo da poboljšamo situaciju Romske dece", reako je Šerifov.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Aleksandar Dimitrijević rekao je da ukoliko se desi neka trauma u periodu do tri godine ili zapostavljanje i zanemarivanje deteta može dovesti do ozbiljnih posledica u kasnijem razvoju.

2024 © - Vesti online