Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 22.11.2013.
12:36
J. L. Petković - Vesti A

Autonomija Mađarima uslov za EU!

Mađarska opozicija opet pokreće pitanje statusa mađarske manjine u Vojvodini, a na putu Srbije ka Evropskoj uniji zvanični Beograd bi mogao da očekuje i da mu Rumunija podmeće noge obnavljajući pitanje svoje manjine u Timočkoj Krajini. O ucenama Hrvatske da i ne govorimo, od granice na Dunavu do tužbe za genocid.

Foto: Ilustracija
 

Poslanica Evropskog parlamenta Kristina Morvai traži da se Srbija ne primi u EU dok ne obezbedi teritorijalnu autonomiju Mađarima u Vojvodini i ne reši njihova ljudska prava.

Dokumentarac

Na skupu je prikazan dokumentarni film pod naslovom "Krivac od žrtve?" u kojem su prikazani napadi na Mađare u Vojvodini, sa posebnim osvrtom na slučaj "novih temerinskih momaka" koji su u pritvoru više od godinu dana nakon tuče u kafani.
Na skupu su bili prisutni i poslanik Narodne stranke iz Erdelja (Transilvanije) Laslo Tekeš i veći broj poslanika Evropskog parlamenta iz Velike Britanije i Italije.

Zajedno sa poslanikom ekstremno desničarske mađarske partije Jobik, poznate po antisemitskoj i antiromskoj retorici, Tamašom Gaudi-Nađom i predstavnicima mađarske nacionalne zajednice iz Vojvodine, ona je organizovala Javno slušanje o povredama prava Mađara u Vojvodini u sedištu Evropskog parlamenta u Strazburu.

Kako je poručila, cilj skupa je bio da uveri Vladu Mađarske i poslanike Evropskog parlamenta da se prijem Srbije u EU ne može podržati sve dok se Mađarima u Vojvodini ne obezbedi teritorijalna autonomija i dok fizički napadi na Mađare i kršenje ljudskih prava u Srbiji ne budu okončani.


- Vlada Mađarske će učiniti sudbonosni greh ukoliko bude slušala poruke političke partije Savez vojvođanskih Mađara (SVM) iz Vojvodine, jer će tako steći utisak da je u slučaju Mađara u Južnim krajevima sve u najboljem redu - poručio je sa tog skupa predsednik Mađarskog građanskog saveza Laslo Rac Sabo:


- SVM živi u potpunoj srpskoj zavisnosti. Dat je istorijski trenutak kada bi Mađarska mogla da primeni veto u procesu priključivanja Srbije EU zahtevajući samoopredeljenje na osnovu subjektivnog prava za narod koji živi na otcepljenim teritorijama.
 

Marš evropske desnice

Stranka Jobik je deo Saveza nacionalnih evropskih pokreta, udruženja koji čine pet ekstremno desničarskih evropskih partija. Na skupu u Budimpešti, gde je Savez formiran, učestvovali su predstavnici stranaka ekstremne desnice iz Mađarske - Jobik, Francuske - Nacionalni front, Belgije - Nacionalni front, Italije - Fijama Trikolore i Švedske - Nacionalna demokratska partija.
- Novi Savez ima nameru da zaštiti Evropu od verskog, političkog, ekonomskog i finansijskog imperijalizma - naveo je tada Jobik.

Profesor međunarodnih odnosa na beogradskom Fakultetu političkih nauka dr Predrag Simić, kaže da je "izvesno da će se ovakvi i slični zahtevi umnožavati kako Srbija bude napredovala u pregovorima".


- To neće biti izuzetak za Srbiju. Na isti način je Slovenija intezivirala problem Hrvatskoj vezano za razgraničenje, a Sloveniji Italija vezano za povraćaj oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata. Vlada Srbije sve napore trenutno ulaže u kosovsko pitanje, i svesno ili nesvesno ne zauzima stav o svim tim pitanjima dok zvanično ne počnu pregovori - kaže Simić.

POVEZANE VESTI

Petak 22.11.2013. 12:45
ucenama nikad kraja.ali...kako to objasniti stepenicarima koji podrzavaju mega izdajnike olicene u liku i delu lopatara,drogosa,crvendaca,zucana,spsovaca....
Petak 22.11.2013. 12:53
Evo onoga što dolazi o čemu je pričao Kosta Čavoški juče na radiju Snagu Naroda.
Petak 22.11.2013. 15:41
Ovo postaje gore nego direktna vojna agresija na Srbiju !!! Da je kojim slučajem tako, ljudi bi se BRANILI, ovako sa svim izdajnicima na čelu, mi lagano, ali sigurno propadamo !!! S obzirom, da nikoga nije briga, zašto i NE ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online