Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 13.11.2013.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

"Biserko nije kredibilna, daje paušalne ocene i laže"

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko biće svedok Hrvatske u tužbi za genocid protiv Srbije. Informaciju Biserko nije želela da komentariše, samo je poručila da o tome "ne može da priča".

Po rečima profesora Branislava Ristivojevića, Sonja Biserko je dezavuisala samu sebe kao ozbiljnog svedoka
 

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević kaže da prvo treba videti o čemu će svedočiti Biserko, ali je istovremeno uveren da ona ne može biti kredibilan svedok.


- S obzirom na to koliko je neutemeljenih kvalifikacija, paušalnih ocena i laži iznosila u svojim javnim nastupima, ona je u dobroj meri dezavuisala samu sebe kao kredibilnog svedoka i mislim da će više štete naneti hrvatskoj strani nego što će joj koristiti. Svaki student pravnog fakulteta sa jednim zdravorazumskim pristupom mogao bi da u unakrsnom ispitivanju njeno svedočenje obori - kaže Ristivojević.


On pretpostavlja da se Biserko nije sama nudila za svedoka hrvatskom timu.
 

Prezir umesto sankcija

Na pitanje da li Srbija protiv svojih državljana može da povuče neke pravne sankcije kada oni nastupaju direktno protiv državnih interesa, poput oduzimanja državljanstva, Ristivojević odgovara da je protiv takvih poteza.
- Nisam za to da se bilo kome oduzima državljanstvo. Dovoljno je prezirati osobe koje rade protiv sopstvene države - dodaje on.

- Verovatno su je pozvali na osnovu izveštaja njene nevladine organizacije u kojima sa paušalnim ocenama, dezinformacijama i lažima govori o Srbiji i stanju u srpskom društvu. Verujem da će kao svedok ići do kraja u skladu sa svojim izveštajima, ali će upravo zbog tih lako dokazivih laži biti lako osporiti njene navode. Jedno je kada za svoje plaćene usluge dobijate priznanja u inostranstvu od nekih drugih NVO organizacija, a nešto je sasvim drugo kada te dezinformacije iznosite u sudnici, gde ćete biti izloženi unakrsnom ispitivanju suprotne strane - dodaje Ristivojević.


Puno je nastupa Sonje Biserko koji su je preporučili Zagrebu poput rečenice iz jednog izveštaja njene NVO da "kada je reč o izbeglicama, Srbija je od samog početka opstruirala povratak (u Hrvatsku prim.aut) i ta tema je isključivo u funkciji ucene Hrvatske".


Dok se srpska vlada iz petnih žila upinje da Zagreb i Beograd povuku tužbu i kontratužbu za genocid, Hrvatska je nedavno ojačala svoj pravni tim koji će je zastupati pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u tužbi protiv Srbije. Među njima je Kir Starmer, dosadašnji glavni tužilac za Englesku i Vels. Taj potez ovdašnji pravnici ne vide kao gest strane koja razmišlja o povlačenju tužbe.


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić uzvratio je da i Srbija ima svoj tim koji predvodi Saša Obradović.


Ovaj pravnik već dugo zastupa Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde - najpre u procesu ocene legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a potom i u podnošenje kontratužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid izvršen od 1991. do 1995. U timu su još Vladimir Cvetković, Igor Olujić, Dušan Ignjatović i Svetislav Rabrenović.
 

Pouzdani ko lanjski sneg

U jednom od izveštaja Helsinškog odbora objavljenog 2008, Sonja Biserko je sastavila spisak 57 nepodobnih ličnosti koje, prema njenom mišljenju ili mišljenju njenih sponzora, moraju biti pozvane na "odgovornost za svoje delovanje", a njihovi radovi "cenzurisani". Na njemu su čak bila i imena nekih pokojnika koji su za Biserko "mračni nacionalisti" i kao takvi opasni za srpsko društvo, mada "srbuju" kod Svetog Petra.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.11.2013. 12:13
Sonja Biserko je prava ona katolička opatica onako smirena, koja bi sjutra vodila Srbe na pokolje, kao što su i radili po NDH. Neka, neka Biserkice, znam te ja dobro, kao što znam i kome neke knjige napisa UDB-a moderna. Da mi je znati samo još da li doma kleči u tami kao i sve jezuite za pripremu crnih radnji.
Sreda 13.11.2013. 12:03
juda...
Sreda 13.11.2013. 12:48
najblaze receno nju treba proterati iz beogradskog pasaluka ( i iz citave srbije)pod hitno !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online