Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 03.04.2014.
13:02
Đ. Barović - Vesti A

Zagrebu slab profit od Sonje Biserko

Svedočenje predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava Sonje Biserko ni na koji način neće uticati na sudski ishod tužbi za genocid Hrvatske i Srbije. Ovo tvrdi za "Vesti" advokat Novak Lukić koji je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu unakrsno ispitivao Biserko nakon što je svedočila u korist Hrvatske.

Izrešetao eksperta: Novak Lukić

Lukić smatra da Zagreb nije puno "profitirao" njenim pojavljivanjem.


- Njeno svedočenje je možda interesantno za medije zato što nije svedočila za svoju zemlju, ali u pravnom smislu ta ekspertiza o istorijskom, političkom i kulturnom kontekstu srpskog nacionalnog programa i njegove uloge između 1991. i 1995. ne predstavlja nikakav ključni argument Hrvatske. Biserko je pokazala da je njena studija pisana po političkom diktatu i da je kao takva ne samo neobjektivan svedok, već i nikakav ekspert za istoriju - naglašava Lukić i dodaje da je to dokazao iako je imao malo vremena za unakrsno ispitivanje.


Kaže i da je u više navrata pokušavao da joj "osveži pamćenje".

- Pokušao sam da je "podsetim" da je Rezolucija Skupštine Slovenije iz jula 1990. bio prvi, neskriveni secesionistički dokument, ali se navodno nije sećala šta u tom dokumentu piše. Podsetio sam na knjigu "Balkanska tragedija" Suzan Vudvard koja upravo izvlači taj zaključak, ali Biserko se i tu napravila zaboravna - naglašava Lukić.
 

Sonja Biserko

Pročitajte još:

Šabas: Oluja je bila genocid

''Očekujemo da osude Hrvate za genocid''

Biserko: Srbija videla SFRJ kao Veliku Srbiju

Biserko je u pisanoj izjavi tvrdila da je JNA već 1990. reorganizovana i pripremljena za ono što će se desiti, a Lukić ju je podsetio da je Pravni tim Hrvatske izneo podatak da se to odigralo tek godinu dana kasnije. Odgovorila je da ipak ostaje pri svojoj tvrdnji. Na sudijama je da izvuku zaključak o njenoj nezavisnoj ekspertizi - zaključuje Novak Lukić.

Opsednuta Ćosićem

Novak Lukić kaže da je Sonja Biserko za većinu stvari optužila akademika i nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije, Dobricu Ćosića.
-Ona je izgleda opsednuta njim. Na više mesta u svom izveštaju ga spominje, tvrdeći da je on "idejni arhitekta" ideje o velikoj Srbiji koju je Slobodan Milošević samo preuzeo - kaže Lukić.

 

Tobožnja žrtva torture

Lukić je naveo da je Biserko, dok je radila u SMIP-u, disciplinski odgovarala zbog neprijavljivanja adrese boravka.
Ona je to negirala tvrdeći da je bila "žrtva torture Državne bezbednosti" zato što je odbila da im bude "saradnik".
- Ali, i pored toga, vi ste još punih deset godina ostali u Ministarstvu spoljnih poslova - poentirao je Lukić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.04.2014. 16:33
Hrvati su lazljivci , kao i ova nesrecica .
Četvrtak 03.04.2014. 18:16
Сроња Просерко, жена говно, шта ту има да се прича...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online