Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.11.2013.
06:06
M. Stanimirović A

Doktor u 79. godini

Milovan Milošević iz Duba kod Bajine Bašte ne jede meso 12 godina, gaji organsko povrće i kukuruz, pravi organsku rakiju od šljive i kupine.

Milovan i Milesa Milošević
 

Iz rodnog Duba kod Bajine Bašte Milovan Milošević je pošao u svet, ali ne trbuhom za kruhom, nego za znanjem. Završio je nadaleko poznatu užičku gimnaziju, a potom je u Zagrebu 1959. diplomirao na Vojno-tehničkoj akademiji sa prosečnom ocenom 9,36. Završio je i Višu komercijalnu školu, Visoku privrednu školu i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste da bi 1967. magistrirao na Jugoslovenskom institutu ekonomskih nauka.

Nezadovoljan što nije vanredno unapređen, vojsku napušta na svoj zahtev 1972. godine kada je bio kapetan I klase. U Gradskom stambenom preduzeću Beograd, gde je radio kao savetnik, osmislio je sistem objedinjene naplate komunalnih usluga, zatim je bio direktor Vojnog servisa Narodne banke Jugoslavije, direktor firme Dimničar i Metalservis. Nezadovoljan što nije dobio stan, koji mu je pripadao, otišao je u penziju 1994. godine i od tada živi u Dubu.

Milovan sa diplomom i organskom rakijom

- Stalno sam bio u stresnim poslovima, pa sam imao ozbiljnih zdravstvenih problema sa visokim pritiskom, povišenim holesterolom, trigliceridima i na kraju sa šećerom. Počeo sam da proučavam literaturu. Pročitao sam više od 1.000 naslova po nekoliko puta, koji se odnose na prirodnu medicinu, kako bih svoje zdravlje uzeo u svoje ruke. Na njoj sam pre mesec dana doktorirao u 79. godini života - priča Milovan, koji je rođen 1935. godine.


Pre toga je položio 13 ispita, a doktorirao je na temu "Prirodno lečenje teže izlečivih bolesti".
 

- Nema neizlečivih bolesti, postoje samo ljudi koji nisu spremni da promene loše navike i okrenu se zdravom načinu ishrane. U prvoj Mojsijevoj knjizi piše: "Evo dao sam vam ovo bilje koje nosi seme i drveće koje daje plodove i to vam je za hranu." Čovek mora da jede biljnu hranu. Ja već 12 godina ne jedem ništa od namirnica životinjskog porekla, niti pijem mleko - priča Milovan. - Znate li koji strah ima životinja kad je vode na klanje? Taj strah se zadržava u ćelijama i nema termičke obrade koja ga može uništiti.

Uspeh se ne prašta


- Znanje pokazuje koliko je čovek spreman da se suoči sa problemima. U našoj sredini, nažalost, uspeh se ne prašta, niti trpi, prave se razne smicalice i nesposobni sputavaju sposobne - objašnjava Milovan zašto je često menjao radna mesta.

Na svojoj dedovini Milovan gaji organsko povrće (krompir, luk, paradajz...) bez veštačkog đubriva i hemikalija. Ove godine je prvi put na parceli od 40 ari proizveo organski kukuruz. Prvi je u Srbiji proizveo organsku rakiju od šljiva i kupinovo organsko vino koje je sertifikovano pre tri godine. Za Milovana je znanje najvažniji ljudski resurs i kapital, pa ne odustaje od daljeg školovanja. U školi je proveo 21 godinu, kako kaže, a do kraja ove godine trebalo bi da doktorira na univerzitetu Aperion u Banjaluci na temu o zdravstvenom turizmu.


Uz njega je stalno supruga Milesa, penzionisani inženjer informatike.


- Moj suprug stalno uči i radi na imanju. Ponekad i ja probam njegove recepte iz prirodne medicine i uverila sam se da su delotvorni. Posle toga se mnogo bolje osećam - kaže Milesa.

Milovan neumorno pokazuje da su znanje, individualnost, sposobnost i kreativnost put ka kome treba težiti.

- Pio sam, pušio sam, imao sam 106 kilograma, a visok sam 172 centimetra. Sada imam 69 kilograma, malo sam urastao, a svi poroci su daleko iza mene!

POVEZANE VESTI

ZDRAVLJE Lek iz tanjira
Utorak 05.11.2013. 07:32
Значи једи, пиј, пуши док не одеш у пензију, а онда у вегетеријанце.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online