Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.11.2013.
13:44
Z. Marjanović - Vesti A

Bolovi iščezli kraj oltara

U selu Rogojevac kod Kragujevca održana je tradicionalna seoska svetkovina u čast Sv. Petke kojoj je posvećena i crkva u ovom šumadijskom selu. U crkvi i oko nje mnogo naroda, a među njima Zorica Ružić (63) i njen godinu dana stariji suprug Miroslav koji su četiri i po decenije proveli na radu u Parizu, a zadnjih nekoliko godina kao penzioneri žive u selu Ramaća kod Kragujevca i veoma često obilaze crkvu Sv. Petke u Rogojevcu jer za to, kako kažu, imaju debeo razlog.

Ozdravila posle molitve: Zorica Ružić
 

- Pred povratak u Srbiju pala sam u stanu u Parizu i zadobila otvoren prelom noge u predelu skočnog zgloba. Usledile su operacije u Parizu koje su izveli najbolji lekari, potom lečenje u Beču, Parizu, Španiji i banjska lečenja, ali mi nije bilo bolje. Hodala sam na štakama i počela da gubim nadu da ću ikada normalno prohodati.

Cipele sa štiklom

Ne znam šta se desilo, ali znam da moja supruga hoda bez štaka i da nema bolove i nosi cipele sa štiklom. To je do sada bilo nezamislivo. Ona sada normalno hoda i u potpunosti je zdrava žena, kaže Miroslav.

- Tako je bilo sve do jednog predvečerja kada smo Miroslav i ja na putu ka Ramaći, odakle je rodom moj muž i gde smo napravili kuću, prolazili pored Rogojevca. Iz daljine sam ugledala kupole crkve i sve je u meni govorilo da moram svratiti u crkvu i pomoliti se Bogu, a, eto, do tada nisam ni znala da crkva postoji i da je posvećena Sv. Petki - kaže Zorica i dodaje:


- Miroslav je shvatio moju želju da idem u crkvu, okrenuo je kola i uskoro smo se našli pred svetinjom. Kada sam na jedvite jade na štakama izašla iz kola ugledala sam lik Sv. Petke i u tom trenutku, bar sam ja tako doživela, činilo mi se kao da svetica plače.

Od izlečenja Zorica stalno posećuje crkvu
 

Iznenada se pojavio i otac Dejan, paroh crkve u Rogojevcu koji je, kako smo kasnije saznali, jedan od najpoštovanijih sveštenika u ovom kraju, i pitao me je kako može da nam pomogne, mada mu je bilo sve jasno.
 

Dve slave

U znak zahvalnosti što je izlečena, Zorica i Miroslav od ove godine, pored krsne slave Sv.Vrači, slave i Sv. Petku.
- Ove godine sam donela slavski kolač koji smo lomili sa ocem Dejanom u crkvi i tako će biti i ubuduće. Slavu će naslediti, to je već dogovoreno, moje ćerke, a veliki doprinos odluci da slavim i Sv. Petku dao je i moj suprug Miroslav koji je bio očevidac mog izlečenja - ističe Zorica.

Sveta Petka je u narodu poznata kao svetiteljka koja pomaže mnogima u nevolji, a pre svega bolesnima te crkvu u Rogojevcu posećuju mnogi nevoljnici koji su ovde, kako tvrdi otac Dejan, našli lek svojim bolestima.


- Jedna od njih je i Zorica. Moja uloga u svemu tome je da budem na usluzi onima kojima je božja pomoć potrebna i da očitam molitvu za njihovo zdravlje. Očigledno da je moja molba uslišena i Zorica je iz crkve krenula prvo bez jedne, a potom i bez druge štake. Od tada Zorica i njen suprug stalno dolaze u crkvu, a o ovom slučaju se brzo pročulo pa je sve više bolesnih koji od Svete Petke očekuju pomoć - kaže otac Dejan.
 

Lome kolač: Zorica, Miroslav i otac Dejan
 

O čudesnom događaju u crkvi Sv. Petke u Rogojevcu svedoči i njen suprug Miroslav.
- Ljudi će različito tumačiti ovo što je opisano, ali me to previše ne interesuje jer ja najbolje znam šta sam video i šta sam doživeo. Bio sam svedok Zoričinih nesnosnih bolova, obilaska mnogih lekara širom Evrope i onoga što se dogodilo u crkvi u Rogojevcu - kaže Miroslav.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online