Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 31.10.2013.
01:10
J. L. Petković - Vesti A

Umiru čekajući pravdu

Najdan Brajković, zemljoradnik iz kuršumlijskog sela Mala Kosanica nadomak administrativne linije s Kosovom, ima 74 godine, a već deceniju se bori za svoju parcelu od dva hektara i 14 ari u Merdaru. Kada je 1999. godine došao Kfor, poljski kontingent zaposeo je deo njegovog imanja. Brajković je pet godina pokušavao da se sa Poljacima dogovori, a nakon toga mu je zemlju zauzeo Albanac.

Godinama traži svoja dva hektara: Najdan Brajković
 

Pravdu godinama traži pred sudom u Podujevu, ali pravde nema.
- Kad je došao poljski kontingent na pola hektara moje parcele, i na delu imanje još jednog komšije, podigli su montažne barake. Pokušavao sam da sa njima pričam, da dogovorim nadoknadu, ali su mi odgovorili da ne mogu da mi pomognu i da idem u Prištinu u sud Kfora da se žalim.

Iscrpljujuća borba

Albanac tajno prisvojio zemlju: Slaviša Garić
 

Slaviša Garić kaže da je borba za imovinu finansijski iscrpljujuća za porodicu.
- Svaki odlazak advokata za Podujevo košta bar 500 evra. Posle svih ovih godina, iscrpljeni smo i psihički i finansijski - kaže Garić.

Ali, te 1999. niti sam imao para za put, a i situacija je bila takva da za mene kao Srbina nije bilo bezbedno da tamo putujem. Ubrzo je došla i njihova elektrodistribucija i dovukla struju do poljskih baraka, a preko moje parcele su postavili dve betonske bandere i pomoćnu trafo-stanicu.

Poljski vojnici su mi savetovali da odem do distribucije u Podujevu i pokušam da izdejstvujem novac što su bez pitanja sagradili bandere na mojoj zemlji. To sam pokušao, ali od toga nije bilo ništa - priča Brajković.


Posle pet godina, ponudu za atraktivnu Najdanovu zemlju, koja se nalazi na prelazu pored puta i stacionara carine, dao mu je jedan Albanac, ali osim simbolične sume za kaparu ovaj zemljoradnik ni dinara više nije video.
 

Godinama čekaju poziv suda

Milija Milovaović

Gotovo identični scenario dogodio se i Miliji Milovanoviću, koji danas živi u Resniku kod Kragujevca.


- Našu zemlju kod Merdara zauzeo Albanac i neće da plati. Naših 34 ara se nalazi isto pored puta, u blizini Najdanove zemlje. Imamo dokumentaciju da je sve to naše, žalili smo se sudu u Podujevu, ali nas oni već tri godine ne pozivaju na ročište.


- Sudije nam stalno ponavljaju - Čekajte na red, ali taj naš red nikako da dođe. Bio sam i kod predsednika suda koji mi je lično rekao da su papiri koji uzurpatori imaju falsifikat. Onda smo moj rođak Slaviša Garić i ja obnovili zemljišne papire, i u srpskom i u albanskom katastru, ali Albanac neće da ode sa zemlje i gotovo! Na mojoj parceli je napravio parking prostor i stambenu zgradu. Dok on naplaćuje parkiranje i zarađuje, mi se mučimo da dokažemo ono što je jasno kod dan. Sud u Podujevu ne reaguje - ogorčen je Milovanović.

- Tražio sam ga godinama, ali on se nije javljao. Tek posle šest godina me je sam nazvao i tražio da "poravnamo dugove" jer je želeo i ostatak mog imanja. Nismo se dogovorili, ali je on bez dozvole ušao u moju parcelu sa buldožerima, rovokopačima i valjcima. Moj advokat je uložio tužbu pred Opštinskim sudom u Podujevu, ali već 10 godina nisam dobio poziv za suđenje - revoltiran je Brajković.
 

Traktorom u srpsku njivu

Pokušaji uzurpacije dešavaju se i danas. "Vesti" su nedavno pisale o takvom slučaju koji se dogodo meštanima Čaglavice, kraj Prištine gde je pred njihovim očima Albanac traktorom ušao u srpsku njivu.

Slaviša Garić, koji živi u Smederevu nakon smrti oca, odnosno kad je završena ostavinska rasprava saznao je neverovatnu činjenicu - da parcela u Merdaru dve decenije nije u porodičnom vlasništu.


- Otac je preminuo 2003. godine, a kad je završena ostavinska rasprava 2007. godine tetka je otišla u Merdere da se svi uknjiže, i tada smo otkrili da imanje nije naše. Saznali smo da je Mustafa Bećiri, koji je po sličnom scenario došao u posed i drugih srpskih imanja, uz četiri lažna svedoka uspeo da ubedi sud da je od mog pokojnog oca još 1987. godine navodno kupio imanje.

Faksimil dopisa koji je Euleks poslao Miliji Milovanoviću

- On je sve to zapravo izveo 2007, a kako je uspeo da to izvede i još da napravi da je dve decenije ranije sklopio ugovor to samo znaju oni koji su mu to nedelo omogućili. Imam i srpske i kosovske papire da je imanje naše, osim toga, moj otac je 2003. godine prijavio uzurpaciju imanja - ako je prodao što bi prijavljivao, i što se taj Mustafa koji živi u blizini nije tada oglasio da je imanje njegovo. Sve to stvarno nema smisla - kaže Garić.


Porodica je odmah uložila žalbu na odluku suda u Podujevu, ali im od 2008. godine ročište do ove godine nije zakazano.


- Uz sve to, sudija koji je izrekao presudu da zemlja pripada Albancu je preminuo, a od četiri lažna svedoka, trojica su već naredne godine umrla. Za Bećirija se zna, kao i za foru na koju dolazi do imanja. Ali, nikom ništa.

Džaba prijavio Euleksu

Milija Milovanović kaže da je svoj slučaj prijavio i misiji Euleks.
- Prijavio sam u Prištini Euleksu. Međutim, oni su mi rekli da dođem kod njih, ali da donesem potvrdu da sud u Podujevu nije sposoban da završi postupak. Međutim, ovi u sudu u Podujevu ne daju mi takvu potvrdu - priča Milija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.10.2013. 01:57
aman ljudi .. vi stvarno ste glupi , da li znate sta znaci okupacija , i zasto se uopste vodi rat ? nato je imao pik na tu teritoriju jos odavna upotrebio siptare za svo cilj i to je to... u ratu se otimaju materijalna dobra , zbog ta dobra se ubijaju ljudi,, oni koji su izbegli tu sudbinu njiha se otima. da li je vracena imovina koja je oteta cetrdesetih? tad ce se vratiti imovina koja je otimana devedesetih i tu je kraj price od srbije nema pomoci , kao drzava ona nije mogla nista da ucini posle 2. svetskog rata , nece moci ni sada, jer je sve vreme i ona sama pod okupacijom, tihom ali uspesnom.
Četvrtak 31.10.2013. 09:01
Svima je jasno da na Kosovu institucije Pristine organizovano i smisljeno otimaju imovinu Srba, a sve to uz pomoc EULEX-a i svih tih mirotvoraca i laznih moralnih velicina. Samo me interesuje koliko su dobili novac od Albanaca za takvo ponasanje!
Četvrtak 31.10.2013. 11:43
Битно је да су наши медији пуни "бриге" за непомениковом оставштином и донедавно незбринутој његовој супрузи (и њиховој "љубави"!?) а за Србе који и дан данас испаштају због њихове настране,антисрпске,политике - нема везе!?Е,моја Србијо какве медије имаш!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online