Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 29.10.2013.
18:19
Telegraf A

"Ako opozicija hoće izbore, dobiće ih"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za Fajnenšel Tajms rekao je da ne može garantovati da u Srbiji neće biti izbora i da bi radije želeo da vidi više napora u razvoju zemlje.

Nisam za izbore, ali smo spremni za njih: Aleksandar Vučić
 

Analizirajući političku scenu u Srbiji, list podseća da su izbori u Srbiji održani pre tek 18 meseci. Ipak, kako navode, glavna politička tema je da li će novi izbori biti održani na proleće.
 

"Na vrhuncu popularnosti, lider najveće stranke u vladajućoj koaliciji, zamenik premijera Aleksandar Vučić nije potvrdio da se razmatraju prevremeni izbori. Ali nije ni odbacio tu mogućnost", piše FT.


- Nisam baš voljan da idemo na izbore, ali ako to traži opozicija i smatra da nemamo legitimitet, mi ćemo reći: "U redu , hajde da proverimo" – rekao je Vučić za britanski medij.
 

List dalje piše da su spekulacije o izborima postale su intezivnije nakon što je prošlog meseca razrešen dužnosti gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, a gradski izbori su raspisani za proleće. Istraživanja govore da bi i cela nacija mogla da se izjašnjava u isto vreme.
 

"Ukoliko, kako se očekuje, EU počne pregovore o članstvu sa Srbijom početkom sledeće godine, gospodin Vučić smatra da treba iskoristi taj politički zamah. Nedavno ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da bi on i njegova stranka mogle da osvoje dovoljan broj glasova da bi mogli da vladaju bez sadašnjeg koalicionog partnera, premijera Ivica Dačić i Socijalističke partije", navodi britanski list i dodaje:


"To, takođe, može da olakša naprednjacima da proguraju teške ekonomske reforme koje je vlada pokrenula ovog meseca. Naprednjaci su prošle godine na veliko iznenađenje na parlamentarnim izborima osvojili 24 odsto glasova, ispred pro-zapadne Srbije Borisa Tadića i Demokratske stranke koja je dobila 22 odsto, i gospodina Dačića i socijalista sa 15 odsto. Zatim, lider naprednjaka Tomislav Nikolić, istovremeno je pobedio na predsedničkim izborima Tadića", podseća FT i dodaje da su

naprednjaci ušli u koaliciju sa socijalistima, sa Dačićem koji je imao svoju cenu -

premijersku poziciju.


"Rejting demokrata je od tada drastično opao. Gospodin Dačić je od tada imao visoku poziciju kao pregovarač Srbije u pregovorima da normalizuje odnose sa bivšom otcepljenom pokrajinom Kosovo, a prelomni dogovor je postignut u aprilu. Ipak, gospodin Vučić se u zemlji odomaćio kao realno najmoćniji čovek. Nakon što je Nikolić postao predsednik i morao da se odrekne stranke, gospodin Vučić ga je nasledio što mu je ojačalo lidersku poziciju", zaključuje se u ovoj analizi.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.10.2013. 18:26
O izborima se odlučuje u BRISELU a na preporuku STARATELJA ( Stros Kana , Guzenbauera ,,, ) Vučić se proserava iako i sam zna da se on o IZBORIMA NE PITA .
Utorak 29.10.2013. 20:40
Ma jel' ovo Vučić pozdravlja onog navijača Bogdanova "zver iz Đenove"...ili pozdravlja Brisel.....?!
Utorak 29.10.2013. 21:02
lično - ne vidim uopšte razlog zašto bi se englezi umarali sa novim izborima, kad i ovako, njihove sluge odrađuju sve što im je naloženo ... da l' će se sluga zvati aleksandar ili boris - tako je svejedno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online