Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.10.2013.
18:12
J. L. Petković - Vesti A

Nezadovoljni prosvetari iz Mitrovice pisali ministru

Predsednik aktiva osnovnih škola Andrija Vukomanović i predsednik aktiva srednjih škola Vukomir Jovanović iz Kosovske Mitrovice, uputili su pismo ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću u kome traže da se zustavi lista "za smenjivanje direktora škola".

Pismo posvećeno ministru porsvete
 

U pismu u koje su "Vesti" imale uvid, navodi se da je u tom gradu na Ibru nastala "haotična situacija" i da "autori liste za smenu direktora" ignorišu mišljenje Nastavničkog veća, školskog odbora i i saglasnost Ministarstva prosvete u izboru direktora".

Atmosfera straha

 

U tri opštine kreirana je atmosfera straha među Srbima koje ponovo dele na podobne i nepodobne, zaboravljajući da tako samo urušavaju bezbednost Srba na Kosovu, upozorio je Bogdanović. On je apelovao na nadležne organe da obezbede građanima elementarne uslove kako bi slobodno iskoristili svoje biračko pravo.

- Autori ove liste vrše svakodnevni pritisak i pozivaju nastavnike kojima nude funkcije direktora škole, pa čak idu tako daleko, da pozivaju i osobe koje nemaju licencu za rad u školama i odgovarajuću stručnu spremu, piše u pismu poslatom ministru Jovanoviću 23. oktobra. U pismu se navodi da "autori liste za smenu direktora nisu poznati", kao i da nije poznato ni zašto smenjuju direktore.

- Zakon o osnovnim sistemima obrazovanja i vaspitanja, na jasan i precizan način utvrđuje razloge za razrešenje direktora škola, pa u tom smislu određuje 14 razloga - a autori liste se ne pozivanju ni na jedan od toh razlog, i verovatno smatraju da su moćniji od zakona, stoji u pismu.

Situacija u Mitrovici nije izuzetak. "Vestima" je nedavno pismo uputio Milan Aritonović, profesor fizičke kulture iz Glogovca koji tvrdi da je otpušten sa posla jer je kandidat za gradonačelnika Raniluga ispred Srpske narodne partije Kosova. Predsednik Pokrajinskog odbora DS i bivši ministar za Kosovo i Metohiju - Goran Bogdanović, upozorio je da bi "vlasti u Leposaviću, Gnjilanu i Vitini morale bi da prestanu sa hajkom koju sprovode nad Srbima kako bi ih primorali da glasaju za listu "Srpska".

- Pritisci na direktore škola i bolnica, kao i zaposlene u njima postali su nepodnošljivi, ljudima se preti otkazima ukoliko ne dođu na mitinga, Interes države mora da bude da što više Srba izađe na izbore i da im za to obezbedi uslove. Umesto toga, opštinske vlasti podržavaju samo jednu listu, kaže Bogdanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.10.2013. 22:11
samo neka javno objave spisak onih koji idu na glasanje.red je da im se adekvatno oduzimo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online