Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.10.2013.
12:59
Beta A

Dačić: Moramo da rušimo zidove u regionu

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je na regionalnu saradnju zbog zajedničkog interesa svih zemalja, a to je put ka evropskim integracijama.

Odnosi u regionu su mnogo bolji nego ranije: Ivica Dačić
 

"S Bosnom i Hercegovinom smo veoma normalizovali odnose", kazao je Dačić sinoć u intervjuu za državnu BHT1.

Dačić je za kraj novembra najavio zajedničku sednicu Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine i pozvao na bržu normalizaciju odnosa u regionu. Izrazio je nadu da će se uskoro održati i zajednička sednica vlada Srbije i Makedonije. Premijer Srbije je rekao da se nastoji da se normalizuju odnosi s Hrvatskom, i da je obnovljena saradnja sa Slovenijom čija najveće tržišta su, kako je naveo, zemlje regiona, a ne Nemačka.

Dačić je ocenio da odnosi u regionu i pored postojećih otvorenih pitanja odavno nisu bili bolji, te da su relacije Srbija-Hrvatska-BIH, ali i s Crnom Gorom, ključne za regionalnu budućnost.

"Moramo da razmenjujemo iskustva i jedni druge podržavamo", rekao je Dačić i dodao da se Srbija zalaže za povlačenje tužbi za genocid koje su Srbija i Hrvatska podnele jedna protiv druge jer "ročišta i procesi posle 20 godina nemaju smisla" i "treba brže rušiti 'berlinske zidove'".

"Ne želimo da amnestiramo od odgovornosti neke zločine - to neka ide svojim putem, ali ako želimo zajedno da idemo ka EU, tužbe i ročišta neće izaći na dobro", ukazao je srpski premijer.

Govoreći o Kosovu, Dačić je rekao da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali nije želeo da kaže kavo bi moglo biti konačno rešenje tog pitanja jer, kako je dodao, ne želi da "nameće svoj stav".

"Srbija će i dalje pomagati Srbima na Kosovu u školstvu, zdravstvu. U policiji treba da se poštuje etnička struktura, kao i u pravosuđu", rekao je premijer Srbije i dodao da "u ovom trenutku, osim statusa kvo, niko ne vidi drugo rešenje", ali da to stanje "nije prihvatljivo za Srbiju".

"Što više treba da normalizujemo odnose s Kosovom u životnim stvarima koje se tiču građana s obe strane administrativne linije. Treba naći uzajamno prihvatljivo rešenje u narednim godinama. Srbija to treba da učini zbog sebe", rekao je Dačić i dodao da

"Kosovo ne može da zaokruži svoju nezavisnost bez dogovora s Beogradom".

Istakao je da su politike prethodnih rukovodstava Srbije čekale bolje dane da se reši to pitanje, a da je Kosovo u međuvremenu gradilo nezavisnost uz podršku nekih zapadnih zemalja. "Bez prijatelja na zapadu, Srbija ne može da se odbrani od toga", rekao je Dačić i istakao da je Srbija spremna za razgovor o rešenju kosovskog pitanja.

Ekipa sarajevske televizije podsetila je premijera Srbije da je fudbalska reprezentacija BiH izborila nedavno plasman na naredno svetsko prvenstvo u Brazilu i Dačiću poklonila dres sa imenom bosanskog reprezentativca Edina Džeka i pozvala ga da iduće godine navije za reprezentaciju BiH. Premijer Srbije je i kazao da možda treba razmisliti o osnivanju regionalne fudbalske lige.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.10.2013. 14:42
25. новембра ове године, у Народној скупштини Републике Србије, уз учешће високих гостију из Русије, одржати јавно слушање на тему „Србија и Евроазијске интеграције”.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online