Četvrtak 24.10.2013.
12:59
Beta

Dačić: Moramo da rušimo zidove u regionu

Odnosi u regionu su mnogo bolji nego ranije: Ivica Dačić
 

"S Bosnom i Hercegovinom smo veoma normalizovali odnose", kazao je Dačić sinoć u intervjuu za državnu BHT1.

Dačić je za kraj novembra najavio zajedničku sednicu Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine i pozvao na bržu normalizaciju odnosa u regionu. Izrazio je nadu da će se uskoro održati i zajednička sednica vlada Srbije i Makedonije. Premijer Srbije je rekao da se nastoji da se normalizuju odnosi s Hrvatskom, i da je obnovljena saradnja sa Slovenijom čija najveće tržišta su, kako je naveo, zemlje regiona, a ne Nemačka.

Dačić je ocenio da odnosi u regionu i pored postojećih otvorenih pitanja odavno nisu bili bolji, te da su relacije Srbija-Hrvatska-BIH, ali i s Crnom Gorom, ključne za regionalnu budućnost.

"Moramo da razmenjujemo iskustva i jedni druge podržavamo", rekao je Dačić i dodao da se Srbija zalaže za povlačenje tužbi za genocid koje su Srbija i Hrvatska podnele jedna protiv druge jer "ročišta i procesi posle 20 godina nemaju smisla" i "treba brže rušiti 'berlinske zidove'".

"Ne želimo da amnestiramo od odgovornosti neke zločine - to neka ide svojim putem, ali ako želimo zajedno da idemo ka EU, tužbe i ročišta neće izaći na dobro", ukazao je srpski premijer.

Govoreći o Kosovu, Dačić je rekao da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali nije želeo da kaže kavo bi moglo biti konačno rešenje tog pitanja jer, kako je dodao, ne želi da "nameće svoj stav".

"Srbija će i dalje pomagati Srbima na Kosovu u školstvu, zdravstvu. U policiji treba da se poštuje etnička struktura, kao i u pravosuđu", rekao je premijer Srbije i dodao da "u ovom trenutku, osim statusa kvo, niko ne vidi drugo rešenje", ali da to stanje "nije prihvatljivo za Srbiju".

"Što više treba da normalizujemo odnose s Kosovom u životnim stvarima koje se tiču građana s obe strane administrativne linije. Treba naći uzajamno prihvatljivo rešenje u narednim godinama. Srbija to treba da učini zbog sebe", rekao je Dačić i dodao da

"Kosovo ne može da zaokruži svoju nezavisnost bez dogovora s Beogradom".

Istakao je da su politike prethodnih rukovodstava Srbije čekale bolje dane da se reši to pitanje, a da je Kosovo u međuvremenu gradilo nezavisnost uz podršku nekih zapadnih zemalja. "Bez prijatelja na zapadu, Srbija ne može da se odbrani od toga", rekao je Dačić i istakao da je Srbija spremna za razgovor o rešenju kosovskog pitanja.

Ekipa sarajevske televizije podsetila je premijera Srbije da je fudbalska reprezentacija BiH izborila nedavno plasman na naredno svetsko prvenstvo u Brazilu i Dačiću poklonila dres sa imenom bosanskog reprezentativca Edina Džeka i pozvala ga da iduće godine navije za reprezentaciju BiH. Premijer Srbije je i kazao da možda treba razmisliti o osnivanju regionalne fudbalske lige.

2024 © - Vesti online