Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.10.2013.
22:49
RTS A

Srbija u borbi sa sivom ekonomijom

Budžet Srbije godišnje gubi i do 300 miliona evra, zbog šverca duvana i naftnih proizvoda. Zbog porasta sive ekonomije, predstavnici te dve grane privrede sastali su se sa čelnicima Vlade, nakon čega je Vlada zatražila hitnu akciju nadležnih organa na suzbijanju nelegalne trgovine akciznim proizvodima i doslednu primenu postojećih propisa u oblasti naftne i duvanske industrije, kako bi se suzbila siva ekonomija i zaštitilo tržište.

Premijer Ivica Dačić i članovi Vlade Srbije (desno) sa predstavnicima duvanske i naftne industrije
 

Dve nedelje nakon što je borba protiv sive ekonomije navedena kao jedna od mera za spas srpske privrede, alarmantan porast šverca duvanom i naftnim proizvodima okupio je vodeće predstavnike tih grana privrede i vrh vlasti.


Ukazano je da kod nelegalnog prometa akciznih proizvoda postoje elementi organizovanog kriminala zbog čega je potrebno poboljšati sistem kontrole i koordinaciju carine, poreske uprave, tržišne inspekcije, policije i tužilaštava.


Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je interes Vlade da se iskoreni siva ekonomija i ilegalna trgovina i da kompanije posluju na regularnom tržištu.


"Nadležne institucije će preduzeti snažnu i koordiniranu akciju pojačane kontrole i izmene propisa kako bi se pooštrila kaznena politika i dosledno sprovodile zakonske odredbe", kaže Dačić.


Rezani duvan može ilegalno da se nabavi ispod tezge, ali i preko interneta, što je, kako javlja RTS, iznenadilo i predstavnike Vlade. Zbog toga za predstavnike duvanske industrije dileme nema - pad prometa i prihoda može da se zaustavi samo konkretnim akcijama države na terenu.


Srđan Lazović iz kompanije "Britiš-ameriken tobako" kaže da očekuje ozbiljne zaplene, potrebno je da se tržište vrati u normalu, a za to je potrebna sveobuhvatna akcija.


Privrednici koji su tražili sastanak u Nemanjinoj 11 kažu da sem direktnih gubitaka od 300 miliona evra za budžet i pada profita kompanija, postoji i indirektni gubitak - nelojajna konkurencija koja tera investitore.


Milan Petrović iz Srpske asocijacije menadžera očekuje mere koje će dovesti do efikasnije borbe jer sada nema kazne za sivu ekonomiju tj. dobit je veća od kazne.


Čini se da je ovo poslednji trenutak za borbu protiv sive ekonomije, koja prema gruboj računici, pojede trećinu bruto društevnog proizvoda.


Srbiji će biti potrebno od tri do pet godina da nivo sive zone svede bar na nivo regiona, a čak deset godina na nivo Evropske unije. Pojedine studija pokazuju da svako treće preduzeće posluje u sivoj zoni.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.10.2013. 23:25
Ви сте криви, створили сте, својим нерадом и пљачком погодне услове за шверц-комерц, систематски су ваши претходници уништавали и распродавали све што им је било под руку, ви само настављате започето до краха привреде. Нека нам је Бог у помоћи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online