Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 21.10.2013.
19:11
Beta A

"Ne tražimo od Srbije da prizna Kosovo"

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je danas da se od Srbije ne traži da sada prizna Kosovo, ali da će odnos Beograda i Prištine biti značajan tokom pregovora o prijemu Srbije u Evropsku uniju.

Želimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine: Hajnc Vilhelm
 

"Mi ne tražimo da Srbija danas prizna Kosovo, a da li će to nekada biti traženo, sada se ne može reći", rekao je Vilhelm na debati "Srbija u Evropi - Evropa u Srbiji" koji je na Beogradskom sajmu knjiga organizovao nemački Radio Dojče Vele.

Ambasador je rekao da je Vlada Srbije započinjanjem dijaloga sa Prištinom, uz posredovanje EU, napravila značajan preokret u politici prema Kosovu i da se "sada ne treba baviti spekulisanjem šta će biti na kraju pregovora o pristupanju".

"Prihvatamo da Srbija trenutno nije spremna da prizna Kosovo, ali cenimo napore i uloženi trud u normalizaciju odnosa. To će sasvim sigurno dovesti do otpočinjanja pregovora u januaru", rekao je Vilhelm.

Dodao je da se ne može prognozirati koliko bi pristupni pregovori mogli da traju i naveo da su s Hrvatskom trajali devet godina, ali da bi Srbija "mogla da bude brža".

Vilhelm je rekao da ponovo raste broj azilanata iz Srbije u Zapadnoj Evropi, ali je mala mogućnost ponovnog uvođenja viza za putovanja državljana Srbije u zemlje "šengenskog prostora" jer je ukidanje viza jedan od najvećih napredaka u odnosima Srbije sa EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.10.2013. 19:18
U naslovu nedostaje ključna reč... Koja se nalazi u uvodnom izlaganju... Vama iz "VESTI" kao da dramoser uređuje portal ?
Ponedeljak 21.10.2013. 20:15
Pa naravno da se ne trazi za sada dok traju pregovori jos sa Pristinom -znate Vii gospodo vrlo dobro kada cete to po planu kategoricno zatraziti Srpska Vlada bi bila najgluplja na svijetu ako ne spozna i vec ne racuna da ce to zatrazivanje biti pred kraj pregovora za koju godinun sa EU! Na osnovu svega toga pitanje glasi : cemu onda pregovori ako srpska Vlada "nikada" po svojoj dosadasnjoj j standardnoj izjavi nece priznati Kosovo?
Ponedeljak 21.10.2013. 20:14
Поштована екселенцијо,био сам на Вашем предавању на обележавању дани уједнињења Немачке.Знам причате као и сваки политичар Данас једно,сутра друго,а прекостра треће. Никада нисте заборавили нама први и други светски рат. Мала Србија увек ПОБЕЂУЈЕ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online