Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 21.10.2013.
03:13
b92.net A

"Jedini izbor Srba je izlazak na glasanje"

Kanidadati za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić i Oliver Ivanović složili su se da je jedini izbor Srba da izađu na lokalne izbore na Kosmetu.

Krstimir Pantić, kandidat "Srpske" za gradonačelnika Kosovske Mitrovice
 

Formulari za predstojeće lokalne izbore na Kosovu su bez obeležja republike Kosova, na srpskom jeziku, doduše latinicom, kaže Krstimir Pantić. On je rekao gostujući u Utisku nedelje na B92 da je od Ketrin Ešton dobio garancije da su ovi izbori statusno neutralni.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice se složio sa kandidatom za istu poziciju sa list "SDP" Oliverom Ivanovićem da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju drugog izbora nego da izađu na lokalne izbore 3. novembra.

"Srbi su getoizirani"

Novinar i književnik Živojin Rakočević rekao je da su Srbi na Kosovu i Metohiji getoizirani i da vlada opšta dilema vezana za izlazak za izbore. On kaže da se sve to pretvorilo u borbu za komadić vlasti.

"Ako premijer i predsednik mogu da kažu da nema ništa od sporazuma ako ne mogu na Kosovo i ako je moguće da oni kažu to ništa ne važi, onda je moguće da se onda najgori uključe u institucije i da nas potpuno sahrane i unište", rekao je Rakočević, ukazujući da je reč o Srbima koji već učestvuju u kosovskoj vladi i glasali su za punu nezavisnost, odnosno nisu podržali nastavak nadgledane nezavisnosti u kosovskom parlamentu.

"Naravno da Srbi nemaju drugog izbora osim da izađu na izbore. To neće biti samo lokalni izbori, niti će Srbi priznati time nezavisnost Kosova. Naprotiv. Konačno će dobiti institucije priznate od međunarodne zajednice, ali i institucije koje će Albanci morati da poštuju. To su za nas i do sada bile jedine legitimne i legalne institucije, ali ne i za međunarodnu zajednica i Albance", rekao je Pantić.

On je dodao da će te institucije imati pun legitimitet da ne dozvole prisilno uvođenje nezavisnosti ili bilo šta što bi makar i indirektno značilo priznanje.


Pantić je rekao da građana na KIM polako shvataju da treba da izađu na izbore i da se ta situacija iz dana u dan menja od početne, kada su mnogi bili za bojkot. Zamenik direktora kancelarije za KiM u Vladi Srbije dodaje da će učiniti sve da ispoštuje ono što je dogovoreno u Briselu.

Predsednik građanske inicijative Oliver Ivanović rekao je gostujući u Utisku da Srbi sa Kosova moraju da ostanu uz institucije u Beogradu, pošto bi u protivnom ostali sami na puštom, a "to bi bilo loše za opstanak Srba".

Oliver Ivanović

Ivanović navodi da bi vlada trebalo da se odnosi prema svim Srbima jednako. Pantić je na to odgovorio da je Ivanović mogao da bude deo "Srpske" liste ako je hteo, na šta je Ivanović rekao da to nije tačno.

"Mene niko nije pitao. A i da me je pitao ne bih prihvatio, jer mislim da je to pogrešno. Formirati zajedničku listu, sa kakvim ciljem?", postavlja pitanje Ivanović.

Ivanović smatra da za njega građani treba da glasaju, jer jedino on može da izvuče Mitrovicu i zato što se zalaže za istinske dobre odnose sa Beogradom, za razliku od onih koji su se sa Beogradom svađali.

On je odbacio i Pantićeve navode da je već napravio dogovor sa Adrijanom Hodžić, direktorom albanske kancelarije opštine severna Mitrovica.

Učesnici emisije složili su se i da je simptomatično je da na Kosovu trenutno ima više registrovanih birača nego ukupno stanovnika na poslednjem popisu. To se potvrđuje na primerima Prištine i Kosovske Mitrovice.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.10.2013. 08:32
"krstimire" - stidi se...
Ponedeljak 21.10.2013. 09:11
Jedini izbor tzv medjunarodne zajednice je izlazak Srba na izbore. Jedini izlaz zapada, ambasadora u novom svetu geopolitike je izlaz Srba na izbore Jedini izlaz ucenjenih i placenih ovdasnjih foliranata filterasa je to izlaz, NE Srba sa Kosmeta.U zurbi rade greske. Zapad ne sme da dozvoli oluju na sever uz danasnju Rusiju i BRIKS. Uz bedan pokusaj deflacije i naduvavanja novih balona koji samo sta ne dunu. Uz hiperinflaciju i recesiju. Uz gubitak podrske u muslimanskom svetu. Vreme radi za Srbe, Srbi kada dobiju mig mogu da izazovu puc u Srbiji. Revoluciju da pocne na Balkanu. Mora samo da izdrze pritisak, a onda da otvore rupu da proguta zapad u ovom delu sveta bar za par generacija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online