Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 20.10.2013.
09:44
Srna A

Beograd slavi 69 godina od oslobođenja

U nedelju 20. oktobra navršava se 69 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kada su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i sovjetske Crvene armije oslobodile grad nakon četvorogodišnje nemačke okupacije.

Oslobodioci Beograda

Partizanske jedinice pod komandom generala Peke Dapčevića i sovjetske jedinice na čelu sa generalom Vladimirom Ždanovom oslobodile su Beograd 20. oktobra 1944. godine.

Tokom nacističke okupacije Beograda, stradao je veliki broj Beograđana, a grad je pretrpeo velika razaranja.
 

Na spomen-groblju oslobodiocima Beograda piše da su za oslobođenje ovog grada svoje živote dala 2.944 borca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 961 borac Crvene armije, dok su nemačke snage imale 16.799 mrtvih i 8.739 zarobljenih.

Zajednički napad jedinica NOVJ i Crvene armije na grad iz više pravaca, odnosno četiri kolone, usledio je tokom poslepodneva 14. oktobra, ali Nemci su pružali otpor.

Oslobodio Beograd, a onda poginuo u njemu 9 godina kasnije

Sovjetski general Ždanov i maršal Sergej Birjuzov, koji je rukovodio sovjetskim frontom u okviru čijih operacija je bila i Beogradska, poginuli su 19. oktobra 1964. godine, kada je njihov avion udario u Avalu prilikom dolaska na proslavu 20. godišnjice oslobođenja Beograda. Na mestu tragedije na Avali podignuto je spomen-obeležje.

Do večeri 16. oktobra oslobodioci su pristigli do zgrade Narodnog pozorišta, u centru Beograda, koja je zauzeta sutradan, a sve do 18. oktobra smenjivali su se napadi i kontranapadi, dok su se najžešće borbe vodile kod železničkog mosta i kod hotela "Moskva" na Terazijama.


Oslobođenje Beograda je simbolično obeleženo 19. oktobra uveče, kada je partizan Miladin Petrović na palati "Albanija" na Terazijama, tada najvišoj zgradi u gradu, razvio jugoslovensku trobojku s petokrakom, a ostaci nemačkih jedinica su se povukli preko Save tokom noći 19. na 20. oktobar.
 

Spomen-groblje oslobodiocima Beograda kod Novog groblja svečano je otvoreno 20. oktobra 1954. godine, na desetogodišnjicu oslobođenja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.10.2013. 10:03
Beograd su oslobodili Rusi, Crvena Armija, hvala im. Veliki vodja je jahao ponosno na zacelju kolone, pracen od svojih brdskih jedinica. Posto je bio besan zbog loseg doceka, odmah je poslao u smrt hiljade Beogradjana na sremsku klanicu, a klasne neprijatelje hapsio, zatvarao i ubijao, ne bi li se nekako umirio, psihopata.
Nedelja 20.10.2013. 10:40
Anti-srpska katarakta je i dalje na ocima Srba, drage Vesti Online. Ulazak Crvene armije u Beograd je bio sve samo ne oslobodjenje. To je bio pocetak kraja Srpskog naroda, Srpske drzave i ono malo preostale Srpske inteligencije koja ce zavrsiti na Sremskom frontu ispod nemackih tenkova a onda i ispred streljackih strojeva titovih brigada koje ce u Beograd uci iza sovjetskih tenkova.Model Srbina koji ce da prezivi crveni teror je anacionalna poltronska individua koja ce da proda rodjenu majku za tanjir pasulja. Zato danas imamo Tome, Borise i Ivice. Posto se nazivate srpskim portalom, nadam se da cete napisati neki clanak i o tome pa da citaoci potom sami procene da li je to bilo oslobodjenje
Nedelja 20.10.2013. 10:59
Grad mučenik... Palile ga i rušile sve imperije koje su vekovima prolazile ovim prostorima... Ne znam da li postoji grad na svetu koji je pretrpeo toliko zla kao Beograd? Pa čak i danas, kad je pretvoren u prljavu i prenaseljenu kasabu, nekako tajanstveno stoji na Ušću dveju reka ... i čeka.... Slava Gradu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online