Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 16.10.2013.
00:12
Beta A

Josipović stiže u prvu zvaničnu posetu

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović danas dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa svojim domaćinom, predsednikom Tomislavom Nikolićem i drugim zvaničnicima, a sastaće se i sa predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji.

Rukovali se i ranije, ali će danas prvi put da se zdrave zvanično: Predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić (levo) i Ivo Josipović
 

To je druga poseta Josipovića Beogradu, posle više od tri godine i prvi zvanični susret sa Nikolićem od njegovog izbora za predsednika Srbije prošle godine.


Glavne teme razgovora, kako se očekuje, biće jačanje političkih i privrednih odnosa dve zemlje, ali i rešavanje otvorenih pitanja kao što su izbegli i nestali, ratni zločini, tužbe za genocid, sukcesija bivše SFRJ, granica na Dunavu, položaj nacionalnih manjina, vraćanje kulturnog blaga.


Kako je najavljeno iz pres službe predsednika Srbije, Nikolić će Josipoviću prirediti svečani doček ispred Palate Srbija na Novom Beogradu.
 

“Nikolić se promenio“

 

Hrvatska agencija Hina navela je da je hrvatski predsednik zbog Nikolićevih ranijih spornih izjava o Srebrenici, velikoj Srbiji i Vukovaru kao srpskom gradu, do sada odbijao da poseti Srbiju, ali je nedavno ocenio da je Nikolić promenio svoju retoriku i da je pokazao da se zauzima za "saradnju i zajedničku evropsku budućnost".

Dvojica predsednika razgovaraće najpre "u četiri oka" oko pola sata, a potom će se u razgovore uključiti i članovi državnih delegacija u kojima su sa srpske strane i ministri pravde i spoljnih poslova Nikola Selaković i Ivan Mrkić, a sa hrvatske strane ministar branitelja Predrag Matić.


Josipović će u Palati Srbija razgovarati i sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, a tokom popodneva, hrvatski predsednik će razgovarati sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem i obratiti se poslanicima na posebnoj sednici.


Predviđen je i susret Josipovića i Nikolića u Domu Narodne skupštine sa delegacijom izbegličkih udruženja, a zajedno će prisustvovati i potpisivanju sporazuma o saradnji fakulteta političkih nauka iz Beograda i Zagreba.


Josipović i Nikolić sastali su se već nekoliko puta na marginama multilateralnih skupova poput regionalnog sastanka na Brdu kod Kranja i svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU u Zagrebu. Hrvatski predsednik do sada je boravio jednom u zvaničnoj poseti Srbiji u julu 2010. godine.

U Tavankutu na hrvatskom

 

Josipović i Nikolić će u četvrtak pre podne prisustvovati susretu hrvatskih i srpskih privrednika, a potom će posetiti Tavankut, selo nedomak Subotice u kojem živi hrvatska manjina. Dva predsednika će u Tavankutu posetiti razred u Osnovnoj školi "Matija Gubec" u kojoj se nastava održava na hrvatskom jeziku. Oni će prisustvovati i priredbi u toj školi "Dani hrvatske knjige i reči" i razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine, čime će Josipović završiti zvaničnu posetu Srbiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.10.2013. 00:22
sada ce tomo da mu se izvinjava za ono sranje sa cirilicom .... :/
Sreda 16.10.2013. 02:44
Lazni Hrvat dolazi kod laznog cetnickog vojvode. A obojica su ustvari samo velika sramota Srpskog naroda.
Sreda 16.10.2013. 02:35
UUUUUUUUUUUAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online