Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 12.10.2013.
14:05
Đ. Barović - Vesti A

"Zločnima" do apanaže iz budžeta

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u petak je zavelo krivičnu prijavu Fonda za humanitarno pravo iz Beograda protiv šestorice oficira i pripadnika 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Među njima su i tadašnji komandant i načelnik štaba 125. motorizovane brigade, Dragan Živanović i Đorđe Nikolić, komandant 24. odreda PJP Žarko Braković i zamenik komandanta 5. borbene grupe 125. motorizovane brigade Robert Šmajcelj, kao i više pripadnika vojske i policije.

Providna igra: General Miloš Đošan
 

Oni se sumnjiče za ubistvo 78 Albanaca u selu Kraljane, kod Đakovice, tokom NATO agresije na SRJ. Fond za humanitarno pravo je krivičnu prijavu "ispratio" i konferencijom za štampu u kojoj je predstavljen "Dosije 125. Motorizovana brigada Vojske Jugoslavije".
 

I Diković bio sumnjiv

Ovo je druga krivična prijava Fonda za humanitarno pravo protiv nekadašnjih komandanata VJ na Kosmetu. U prvoj, podnetoj 25. januara 2012, optužen je novoimenovani načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, ali je Tužilaštvo tu prijavu ubrzo odbacilo, a general je najavio privatnu tužbu.


Grobnice

U krivičnoj prijavi se navodi da su tela 17 muškaraca koje su 4. aprila 1999. godine zadržali pripadnici Vojske i policije nađena 2001. u masovnoj grobnici kod jezera Perućac, kod Bajine Bašte, tela osam muškaraca ekshumirana su sa groblja u selu Brekovac, pored Đakovice, dok se za telima 53 muškarca traga.

Nekadašnji komandant garnizona u Đakovici tokom NATO bombardovanja general Miloš Đošan kaže za "Vesti" da je neuobičajeno da se sudski postupak vodi i pre njegovog zvaničnog početka, što ga navodi na zaključak o skrivenim namerama Fonda za humanitarno pravo.


- Ne želim da ulazim u suštinu ove krivične prijave zato što je to posao suda, ali je krajnje indikativan "tajming" kada je podneta. Zar je moguće da se 17 godina od kraja rata ta prijava podnosi baš uoči sudbonosnih izbora na Kosmetu? To je klasičan "hrvatski scenario" pritisaka na Srbe. Po istom principu - optužnica protiv "poznatih i nepoznatih izvršilaca" Hrvati su uspešno sprečavali većinu srpskih izbeglica da glasa - ističe general Đošan koji je bio i svedok u Hagu na suđenju Slobodanu Miloševiću.


On dodaje da još jedno blaćenje Vojske treba posmatrati i kao nameru Fonda za humanitarno pravo da se ne odrekne "povelike apanaže iz budžeta Srbije".


- Vlada je najavila drastično "stezanje kaiša", a Nataša Kandić ih na ovaj način upozorava da se "ne igraju" i s novcem poreskih obveznika Srbije koji je do sada isplaćivan Fondu za humanitarno pravo, inače će uslediti nove krivične prijave sa još dužim spiskom "zločinaca" iz vrha vojske ili policije - zaključuje Đošan.

POVEZANE VESTI

Subota 12.10.2013. 14:54
možeš misliti finansira ih vlada, pa nije ni čudo šta nam se sve dešava...svi oni u istu tikvu duvaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online