Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 11.10.2013.
00:43
Beta A

Mrkić: Pravda koja ubija, nije pravda

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić pridružio se zajedničkom apelu šefova diplomatija 42 zemlje za ukidanje smrtne kazne, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić


 
"Pravda koja ubija nije pravda", navodi se u apelu koji je medijima prosledilo Ministarstvo.

"Uvereni u suštinsku nehumanost smrtne kazne, 42 zemlje koje su ovde predstavljene protive se njenom pribegavanju bilo gde u svetu, pod bilo kakvim okolnostima".

Ko je sve potpisao apel

Apel su potpisali šefovi diplomatija Albanije, Andore, Austrije, Belgije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Makedonije, Nemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Letonije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Moldavije, Monaka, Crne Gore, Holandije, Norveške, Portugala, Rumunije, San Marina, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Švajcarske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

U apelu se ocenjuje da smrtna kazna "ne predstavlja samo neprihvatljiv nasrtaj na ljudsko dostojanstvo, već ona ide ruku pod ruku sa brojnim kršenjima ljudskih prava osuđenih i njihovih porodica. Štaviše, smrtna kazna nema nikakvog pozitivnog uticaja na sprečavanje kriminala odnosno na bezbednost niti, pak, na bilo koji način ispravlja štetu učinjenu žrtvama i njihovim porodicama".


"Rukovođeni ovim uverenjima, koristimo priliku koju pruža 11. Svetski dan borbe protiv smrtne kazne da ponovo istaknemo svoju neumornu posvećenost pokretu za ukidanje smrtne kazne u Evropi i širom sveta", navode šefovi diplomatije 42 zemlje.
 

Oni su ukazali da tamo gde je smrna kazna ukinuta, to se nije desilo preko noći, već je bilo rezultat jačanja svesti i stalnih zajedničkih napora.


"Istrajnost i postepeno preduzimanje koraka doveli su do smanjenja broja izvršenja smrtnih kazni, sužavanja spiska zločina za koje se može izreći smrtna kazna, pravda je postala transparentnija, de fakto je uveden moratorijum na izvršenja smrtne kazne i, konačno, smrtna kazna je prestala da postoji", naveli su ministri.
 

Kako su ocenili, "to je upravo proces kroz koji treba da prođu i zemlje u kojima se u ime pravde još uvek izvršava smrtna kazna."
 

"Odlučnost koja je potrebna za ukidanje smrtne kazne mora da potekne od država, kao i pojedinaca, što je i poruka današnjeg zajedničkog apela", ukazali su oni.

Poziv Belorusiji da ukine smrtnu kaznu

Šefovi diplomatija su ukazali da predstavljaju 42 od 44 države koje su ratifikovale Protokol 13 Evropske konvencije i ljudskim pravima koji se odnosi na ukidanje smrtne kazne u svim okolnostima, i pozvali "sve države članice Saveta Evrope koje to još nisu učinile da se pridruže".
"Snažno pozivamo poslednju zemlju u Evropi u kojoj se smrtna kazna još uvek primenjuje da se pridruži globalnom moratorijumu na smrtnu kaznu kao prvom koraku ka njenom ukidanju", navodi se u apelu, u kojem se ta zemlja ne imenuje.
Jedina evropska zemlja koja smrtnu kaznu ima i primenjuje je Belorusija. U apelu se navodi da danas samo oko 50 zemalja u svetu još uvek izriče smrtnu kaznu, dok ih je pre dvadeset godina bilo dvostruko više.

POVEZANE VESTI

Petak 11.10.2013. 00:48
Vratit ce je narod ponovo sam, ne brini. I to o prvo drvo. Znaju momci sta se valja iza brda, pa spremaju nove zakone. Uskoro ce da objave i da onaj koji pokrade narod, moze da sece slobodno. Narod cuti ili bleji. Ali kad pukne balon gladi, brzo ce situacija da se menja.
Petak 11.10.2013. 09:34
A ubica koji ubija, kao Haradinaj npr. treba da robija je li, ili da se šeta slobodno i napreduje kao sad?! Baš zato što nema smrtne kazne raste divljaštvo. Pravda bez smrtne kazne (uključujući i za drogu krokodil), kastracije siledžija i pedofila, sterilizacije najvećih kriminalaca, zatvori za krađe i NIJE PRAVDA. Živio Ur-Namuov i Hamurabijev zakon, u kojim se nesavjesnom arhitekti kidala ruka kojom piše, a za prljav rečnik ispirala usta sa pola kg soli! Ničeg od toga danas nema, pa zato, na žalost, caruje HAOS, jer svako osjeća da može da radi šta hoće jer zna da će preko veza dobiti manju kaznu ili neće uopšte robijati. Popišam se u sudove, pravo, pravdu i međunarodno pravo, e tako!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online