Petak 11.10.2013.
00:43
Beta

Mrkić: Pravda koja ubija, nije pravda

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić


 
"Pravda koja ubija nije pravda", navodi se u apelu koji je medijima prosledilo Ministarstvo.

"Uvereni u suštinsku nehumanost smrtne kazne, 42 zemlje koje su ovde predstavljene protive se njenom pribegavanju bilo gde u svetu, pod bilo kakvim okolnostima".

Ko je sve potpisao apel

Apel su potpisali šefovi diplomatija Albanije, Andore, Austrije, Belgije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Makedonije, Nemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Letonije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Moldavije, Monaka, Crne Gore, Holandije, Norveške, Portugala, Rumunije, San Marina, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Švajcarske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

U apelu se ocenjuje da smrtna kazna "ne predstavlja samo neprihvatljiv nasrtaj na ljudsko dostojanstvo, već ona ide ruku pod ruku sa brojnim kršenjima ljudskih prava osuđenih i njihovih porodica. Štaviše, smrtna kazna nema nikakvog pozitivnog uticaja na sprečavanje kriminala odnosno na bezbednost niti, pak, na bilo koji način ispravlja štetu učinjenu žrtvama i njihovim porodicama".


"Rukovođeni ovim uverenjima, koristimo priliku koju pruža 11. Svetski dan borbe protiv smrtne kazne da ponovo istaknemo svoju neumornu posvećenost pokretu za ukidanje smrtne kazne u Evropi i širom sveta", navode šefovi diplomatije 42 zemlje.
 

Oni su ukazali da tamo gde je smrna kazna ukinuta, to se nije desilo preko noći, već je bilo rezultat jačanja svesti i stalnih zajedničkih napora.


"Istrajnost i postepeno preduzimanje koraka doveli su do smanjenja broja izvršenja smrtnih kazni, sužavanja spiska zločina za koje se može izreći smrtna kazna, pravda je postala transparentnija, de fakto je uveden moratorijum na izvršenja smrtne kazne i, konačno, smrtna kazna je prestala da postoji", naveli su ministri.
 

Kako su ocenili, "to je upravo proces kroz koji treba da prođu i zemlje u kojima se u ime pravde još uvek izvršava smrtna kazna."
 

"Odlučnost koja je potrebna za ukidanje smrtne kazne mora da potekne od država, kao i pojedinaca, što je i poruka današnjeg zajedničkog apela", ukazali su oni.

Poziv Belorusiji da ukine smrtnu kaznu

Šefovi diplomatija su ukazali da predstavljaju 42 od 44 države koje su ratifikovale Protokol 13 Evropske konvencije i ljudskim pravima koji se odnosi na ukidanje smrtne kazne u svim okolnostima, i pozvali "sve države članice Saveta Evrope koje to još nisu učinile da se pridruže".
"Snažno pozivamo poslednju zemlju u Evropi u kojoj se smrtna kazna još uvek primenjuje da se pridruži globalnom moratorijumu na smrtnu kaznu kao prvom koraku ka njenom ukidanju", navodi se u apelu, u kojem se ta zemlja ne imenuje.
Jedina evropska zemlja koja smrtnu kaznu ima i primenjuje je Belorusija. U apelu se navodi da danas samo oko 50 zemalja u svetu još uvek izriče smrtnu kaznu, dok ih je pre dvadeset godina bilo dvostruko više.

2024 © - Vesti online