Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.10.2013.
13:06
J. Arsenović - Vesti A

Srbija zaboravila sopstvene žrtve

To da se u samom Beogradu grubo gaze srpske žrtve, a Srbi, jedni od najvećih stradalnika fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu proglašavaju fašistima, nažalost, nije ništa novo.

Na Starom sajmištu bio je logor za Jevreje, Srbe i Rome

Jedan od takvih pokušaja desio se proteklog vikenda na Starom sajmištu kada su nevladine organizacije "druge Srbije" uz pomoć nekoliko stranih gostiju srpski logor Omarska u BiH iz građanskog rata 90-ih besramnim tezama stavljali u ravan nemačkog nacističkog logora iz Drugog svetskog rata na Starom sajmištu. Za Veljka Đurića, vršioca dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida, pomenuti projekat, osmišljen i kao deo ovogodišnjeg Oktobarskog salona, predstavlja "prostu politizaciju slobode umetnosti".


- Krajnji cilj mogao bi da bude još "jedna cigla u zidu" revizionističkog prekrajanja istorije u kojoj nema mesta za, na primer, Jasenovac, ali mora da ima za Omarsku. To potvrđuju nekolike izjave istoričara iz Hrvatske, ali i iz Srbije, kao i filmsko tumačenje uloge generala Milana Nedića i Srba u uništenju Jevreja. U tom kontekstu može se posmatrati i najavljeni projekat "Četiri lica Omarske". Uostalom, na to upućuje i foto-izložba Memorijalnog centra Jasenovac, koja je nedavno postavljena u Vojnom muzeju u Oslu, a koja pominje i zatočenike Starog sajmišta - kaže Đurić za "Vesti".

Nesloga oko Starog sajmišta

Pokušaj da se se na Starom sajmištu napravi memorijalni kompleks u znak sećanja na stradalnike fašističkog okupatora Srbe, Jevreje, Rome i druge rodoljube nije realizovan do današnjih dana. Kompleks Staro sajmište od 1987. ima status spomenika kulture, ali bivši gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović je 2002. bio je protiv izgradnje memorijalnog kompleksa, ističući da to "predstavlja državno pitanje"! Prošle godine je Srpska pravoslavna crkva predložila gradonačelniku Draganu Đilasu da se kej između dva mosta nazove Kej jasenovačkih mučenika, ali je ostala bez odgovora. U međuvremenu Crkva je inicirala izgradnju spomen-kapele na Sajmištu.

Srbija se ni 14 godina posle NATO agresije nije oslobodila uvredljivih epiteta i poređenja sa nacističkom Nemačkom. Od toga da je "balkanski Rajh", Srbi "fašisti savremene Evrope", pa do kvalifikovanja bivšeg srpskog lidera Slobodana Miloševića kao "balkanskog Hitlera" ili slikovitije "balkanskog kasapina". Od tih već opštih mesta etiketiranja, prosečnom srpskom čitaocu pritisak ponekad dodatno podignu i minorni pojedinci poput izvesnog švedskog radio-voditelja koji je u jednoj svojoj emisiji Srbe kao narod čašćavao epitetima "Brejvici, svinje, psihopate i retardi".


Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je iz moćnog evroatlantskog propagandnog aparata Srbima naturana nebuloza da su 90-ih bili "mini nacistička Nemačka" i da samim tim snose "kolektivnu krivicu".


- Takve besmislice nisu dale, od strane okupatora i njegove "pete kolone", željeni efekat, ali su doprinele paralisanju naše nacionalne energije i produbljivanju okupacije. Uz to, ako nas i nisu ubedili da smo "genocidan narod", uspeli su da kod mnogih Srba izazovu neku vrstu amnezije, pa da oni relativizuju ako ne baš i zaborave koliko smo bili klani u 20. veku, i šta nam je sve oteto - dodaje Anđelković u autorskom tekstu u "Pečatu".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.10.2013. 16:41
'Nevladine' organizacije su u Rusiji vec poodavno registrovane kao strane obavestajne sluzbe. Smatram da bi jedan hrabar srpski novinar konacno mogao da upotrebi tu rec. Povezivanje Nedica sa logorom koji je bio u NDH je potpuno suludo. Zapamtimo, Milan Nedic u narodu zvan Srpska Majka je prihvatio najnezahvalniju ulogu predsednika vlade nacionalnog spasa iako se okitio ordenjem ubijanjem Nemaca ne zato sto ih je voleo, nego zato sto bi u suprotnom Beogradom setala ustaska cizma a Nisom siptarska. Tada bi bilo pobijeno neuporedivo vise Srba, Jevreja i Cigana. Manipulacija Nedicem dolazi od Srba katolika tzv Hrvata i njihovih fasistickih saveznika koji vrse politicko prekrajanje istorije.
Četvrtak 10.10.2013. 19:32
Ništa novo
Četvrtak 10.10.2013. 21:10
zato i nestaje.... i Bogu hvala da je tako...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online