Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.10.2013.
15:49
24 sata.rs A

Umesto knjižare "Plato" biće...amfiteatar

Vrata knjižare "Plato" nakon 25 godina rada biće zaključana 23. oktobra, do kada izdavačka kuća "Plato Books" ima rok za iseljenje. Na poznatoj adresi više neće raditi ni kafe ni mali lokal koji gleda na Vasinu ulicu, ali ni klub "Ilegala", koji je naslednio kultnu "Industiju". Filozofski fakultet, vlasnik prostora, na tom mestu planira da otvori novi amfiteatar, a da deo preuredi u depo za biblioteku.

Filozofski fakultet neće da produži ugovor sa "Platoom"
 

Na sajtu Filozofskog fakulteta juče je i zvanično objavljeno da je savet te ustanove u julu odlučio da "posle mnogo godina saradnje ne produži istekli ugovor s preduzećem Plato Books", a da će prostor zbog potreba novih studijskih programa biti iskorišćen za redovnu nastavu i druge akademske aktivnosti.

- Okvirni plan je da se prostor u kojem su bili knjižara i kafe preuredi i napravi novi amfiteatar, eventualno nove učionice i kabineti, a da se u donjim prostorijama, gde je kotlarnica i gde je bio klub "Ilegala", napravi centralni bibliotečki depo. Mali lokali koji gledaju na Vasinu verovatno će ostati za komercijalne sadržaje i izdavaće se zakupcima, ali to sve zavisi od idejnog rešenja arhitekata i odluke saveta fakulteta. Tempo radova zavisi najviše od finansija - kaže sekretar fakulteta Slobodan Ivaneža.

Zbog finansijskih problema "Plato Booksa" preti opasnost i da oko 20 zaposlenih, koliko je radilo u knjižari i kafeu, ostane bez posla.

- Za sada se ne razmišlja o preseljenju u novi prostor. Knjižara i kafe posle 25 godina biće zatvoreni, kao i klub "Ilegala", koji je otvoren 2009. U šoku smo! Ovo je otkaz i publici i čitaocima i piscima, ali i konceptu i ideji "Platoa" da ne bude zasnovan na bestselerima i klubu čitalaca. Ovo je bilo mesto i za male izdavače koji ne mogu da dobiju prostor u komercijalnim knjižarama velikih izdavača kakve sada postoje u Beogradu - navodi Nataša Anđelković, PR Izdavačkog preduzeća "Plato Books".

"Plato" u Knezu nastavlja s radom

 

Na Filozofskom fakultetu ističu da zbog dobre saradnje koja je godinama postojala ne žele da navode iznos duga, a da će pitanje isplate biti rešeno dogovornim putem. Zbog neplaćanja kirije, fakultet je još u maju pustio menicu i blokirao račun firme, Ipak, ova izdavačka kuća nastavlja s radom, knjižara "Plato" koja se nalazi u Knez Mihailovoj ostaće na istoj adresi, a "Plato Books" predstaviće se i na predstojećem Sajmu knjiga.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online