Sreda 09.10.2013.
15:49
24 sata.rs

Umesto knjižare "Plato" biće...amfiteatar

Filozofski fakultet neće da produži ugovor sa "Platoom"
 

Na sajtu Filozofskog fakulteta juče je i zvanično objavljeno da je savet te ustanove u julu odlučio da "posle mnogo godina saradnje ne produži istekli ugovor s preduzećem Plato Books", a da će prostor zbog potreba novih studijskih programa biti iskorišćen za redovnu nastavu i druge akademske aktivnosti.

- Okvirni plan je da se prostor u kojem su bili knjižara i kafe preuredi i napravi novi amfiteatar, eventualno nove učionice i kabineti, a da se u donjim prostorijama, gde je kotlarnica i gde je bio klub "Ilegala", napravi centralni bibliotečki depo. Mali lokali koji gledaju na Vasinu verovatno će ostati za komercijalne sadržaje i izdavaće se zakupcima, ali to sve zavisi od idejnog rešenja arhitekata i odluke saveta fakulteta. Tempo radova zavisi najviše od finansija - kaže sekretar fakulteta Slobodan Ivaneža.

Zbog finansijskih problema "Plato Booksa" preti opasnost i da oko 20 zaposlenih, koliko je radilo u knjižari i kafeu, ostane bez posla.

- Za sada se ne razmišlja o preseljenju u novi prostor. Knjižara i kafe posle 25 godina biće zatvoreni, kao i klub "Ilegala", koji je otvoren 2009. U šoku smo! Ovo je otkaz i publici i čitaocima i piscima, ali i konceptu i ideji "Platoa" da ne bude zasnovan na bestselerima i klubu čitalaca. Ovo je bilo mesto i za male izdavače koji ne mogu da dobiju prostor u komercijalnim knjižarama velikih izdavača kakve sada postoje u Beogradu - navodi Nataša Anđelković, PR Izdavačkog preduzeća "Plato Books".

"Plato" u Knezu nastavlja s radom

 

Na Filozofskom fakultetu ističu da zbog dobre saradnje koja je godinama postojala ne žele da navode iznos duga, a da će pitanje isplate biti rešeno dogovornim putem. Zbog neplaćanja kirije, fakultet je još u maju pustio menicu i blokirao račun firme, Ipak, ova izdavačka kuća nastavlja s radom, knjižara "Plato" koja se nalazi u Knez Mihailovoj ostaće na istoj adresi, a "Plato Books" predstaviće se i na predstojećem Sajmu knjiga.

2024 © - Vesti online