Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 08.10.2013.
13:03
Lj. Ivanović - Vesti A

Kosovo čeka mig za prijem u UN

Priznanjem vlade Salvadora, vlasti u Prištini dosad su sakupile 105 priznanja država punopravnih članica UN. Sa takvim paketom međunarodnih priznanja Kosovo bi moglo da krene putem Palestine, koja je novembra 2012. godine postala "država posmatrač" u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Priština za sada okleva da traži prijem u Ujedinjene nacije
 

Razume se, Palestini je rampa za puno članstvo bio veto koji su Amerikanci bili spremni da stave u Savetu bezbednosti UN, dok je u slučaju Kosova taj isti veto instrument Rusije i Kine.


Međutim, Rusija i Kina ne mogu da spreče Kosovo da iskoristi većinu članica UN da dobije status posmatrača u Generalnoj skupštini u kojoj vlada princip "jedna država - jedan glas". Postavlja se pitanje zbog čega vlada u Prištini nije dosad posegnula za ovim mehanizmom koji bi uistinu za Kosovo bila mala međunarodna pobeda, kad već imaju tu većinu?

Primer dve Nemačke

Relativno je malo u srpskoj javnosti poznato da su neke veoma moćne države bile u statusu posmatrača, ili čak ni toliko, decenijama pre nego će postati deo zajednice naroda. Na primer, Švajcarska je bila posmatrač od 1948. do 2002. godine. Pored Palestine, još jedini trenutni posmatrač je Sveta stolica.
Posebno je za Srbiju važan model dve Nemačke (o kojem je bilo puno reči) jer baš njega Berlin forsira kao model za rešenje srpsko-albanskog konflikta. Podsetimo, tek pošto su dve Nemačke, zapadna Savezna republika, i istočna Demokratska republika zaključile "Osnovni sporazum" 1973. godine, dve zemlje ulaze u UN.

Razlozi su zapravo vrlo jednostavni. Kako "Vesti" saznaju u diplomatskim krugovima u Beogradu, dva su osnovna razloga za oklevanje. Prvo, donedavno je predsedavajući Generalne skupštine bio Vuk Jeremić koji je s te pozicije mogao da u izvesnoj meri blokira potez, a procenjeno je i da bi guranje Kosova u UN u Jeremićevom mandatu bilo posebno poniženje za Srbiju.


Drugi razlog je tekući srpsko-albanski dijalog koji se vodi u Briselu. Naime, Briselski sporazum jeste zaključen, ali ne do kraja i sproveden, o čemu je nemački Bundestag već donosio zaključke: treba ukinuti takozvane paralelne institucije Beograda na Kosovu, formirati Zajednicu srpskih opština i završiti kosovske izbore. Prema inicijativi iz Berlina i Londona, potrebno je još i da Beograd i Priština zaključe famozni sporazum o dobrosusedskim odnosima čiji će integralni deo biti i neka forma dopuštanja Kosovu da postane članica "međunarodnih organizacija", iako je Kosovo već sad član Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj, CEFTA sporazuma i Svetske banke na primer.


Diplomate, pre svega oni iz zemalja kvinte, procenjuju da bi inicijativa pred UN u ovom trenutku iznervirala Beograd koji bi u znak protesta mogao da se povuče iz Briselskog sporazuma, što bi onda zaoštrilo krizu i uništilo sve što je dosad dogovoreno. Dakle, Kosovo nije odustalo, već samo čeka mig mentora zapada da krene u Ujedinjene nacije.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.10.2013. 13:30
Ponavljam, za enti put: Sa oružjem su nam oteli Kosovo i Metohiju, sa oružjem čemo ga vratiti. Amen.
Utorak 08.10.2013. 13:44
Od UN inače nikakve vajde. To je najsramnija i najkriminalnija organizacija nakon NATO-a i EU, tako da ništa ne čudi. No, polako, svaka će se zemlja naći s problemom svog Kosova. Neka niko ne misli da po njega neće doći smrt. Štetočine svjetske idu postepeno. A Kosovo i Metohija će se vratiti, milom ili silom, a moć kriminala, novca, NATOa i šiptarskog lobija u svijetu neće biti vječni.
Utorak 08.10.2013. 16:10
Srpski mediji su najpredaniji u promoviranju tzv "Kosovske države". Pored takvih medija ne treba nam neprijatelji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online