Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 03.10.2013.
01:10
J. L. Petković - Vesti A

Albanci otimaju i oru srpske njive

Ukoliko se problem uzurpacije zemlje ne reši, lako može doći do fizičkog sukoba Srba i Albanaca u selu Čaglavica na Kosovu, tvrde meštani. U mestu zvanom Mirkovica Breg, delu sela koji pripada opštini Priština (Čaglavica je jedino selo na KiM podeljeno na dve opštine), srpsku zemlju su uzurpirali Albanci. Tokom prošlog vikenda oni su sa tri traktora izorali nekoliko desetina hektara zemlje, od čega je desetak hektara privatno vlasništvo Srba iz tog mesta. Uzurpatori i verbalno napadaju Srbe.

Traktori na tuđoj zemlji: Svakodnevna slika u Čaglavici
 

Meštani sa kojima je novinar "Vesti" razgovarao tvrde da je situacija došla do usijanja, da im je u više navrata prećeno samo zato što su pokušali da odbrane svoje oranice. Srećko Ničić jedan je od oštećenih Srba kome je u subotu, dok je bio na putu, njiva površine od 61 ara izorana i ograđena drvenim kočevima.

Ljudi ne smeju ni da se žale

Gradimir Denić ističe da uzurpacija zemlje nije samo problem u Čaglavici, već i u okolnim mestima.
- Međutim, tamo je narod uplašen ili ne želi da se petlja, pa se zato ne prijavljuju takvi slučajevi.

- Nepoznati Albanac mi je izorao njivu za koju imam uredne papire, posedovni list i kopiju plana. Slučaj sam prijavio policiji i sad je na njoj da pronađe onog ko je i zašto to uradio. U policijski posao neću da se mešam, ali ću svoju njivu nastaviti da obrađujem kao i do sada - kaže Ničić.


Pored Ničićeve izorane su njive i nekoliko vlasnika iz porodice Denića, kao i putevi koji su u katastru ucrtani kao društvena svojina. Gradimir Denić sada ima problem: ne može da stigne do svog imanja jer je preoran put koji se decenijama koristio za prilaz. Ali, kaže, to nije problem samo njegove familije, već se i u drugim mestima na prilazima njivama postavljaju rampe, baca se šut samo da se onemogući Srbima da dođu do zemlje.
 

Albanci nam prete: Srećko Ničić

- Na sceni je klasična uzurpacija i otimačina. Mom rođaku su pretili da ne sme da dolazi više ovde jer, kako su mu rekli, nema šta tu da traži. Na naš apel da je to naše i da mi moramo da obrađujemo našu zemlju, uzurpatori se ponašaju divljački i prostački, pljuju i vređaju po raznim osnovama. Verujte, narod u Čaglavici je na kraju živaca. Ako nam ne budu pomogli, mislim da će stvari krenuti nekim drugim tokom - žali se Denić.


Njegovi su, kaže, u posedu ovog zemljišta bar 200 godina, ali "ni u vreme Turaka nisu imali takve probleme" kakve imaju poslednje tri godine.


- Sve to vreme se ponavalja isti scenario. Albanci u srpske njive ulaze uvek vikendom, u vreme kad nema inspekcija koje bi ih sprečile - dodaje on.
 

U Prištini tvrde da je mafija

Branićemo se: Gradimir Denić

Na poziv Srba uviđaj je obavila i patrola kosovske policije iz Prištine.
- U policiji su nam rekli da se obratimo opštini. Više puta smo to prijavljivali, ali svi se prave ludi i gluvi, čak ni u policiji nemaju razmevanja za naše probleme - kaže Gradimir Denić.


On podseća i na sličnu situaciju koju su meštani Čaglavice imali 2008. godine kad su kosovske vlasti gradile autoput, uz koji je cvetala divlja naselja.
- Na sastanku sa Isom Mustafom, tadašnjim i sadašnjim gradonačelnik Prištine, ostali smo bez teksta jer nam je tada rekao da je u pitanju građevinska mafija i da on nema snage i ne sme da reaguje na tako nešto.

O ovom problemu oglasio se i Mesni odbor Čaglavica, koji "najoštrije osuđuje uzurpaciju i otimačinu poljoprivrednog zemljišta pojedinim meštanima koji su počinila nepoznata lica albanske nacionalnosti".


"U protekla tri dana te osobe terorišu vlasnike uvredama, psovkama, ograđivanjem i oranjem privatnih parcela za koje vlasnici imaju validnu dokumentaciju. Isti uzurpatori preoravaju i blokiraju katastarski ucrtane poljske puteve. Zahtevamo od nadležnih organa da pod hitno zaustave ove nezakonite radnje. Upozoravamo da može doći do fizičkog sukoba jer je poslednjih dana bilo nekoliko verbalnih incidenata između meštana srpske nacionalnosti iz Čaglavice i NN lica albanske nacionalnosti", piše u saopštenju Mesnog odbora.


I u tom tekstu se ističe da je "meštanima Čaglavice u više navrata prećeno da više ne dolaze na svoje parcele jer su, kako im je rečeno od strane uzurpatora, sada u vlasništvu drugih osoba".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.10.2013. 01:18
Najzastupljenije poljoprivredne kulture su indijska konoplja, mak i koka.
Četvrtak 03.10.2013. 06:35
muka je to! tvoje a neko ko je tu dosao kao ilegalni emigrant kaze ti od danas vise nije tvoje, a orao ga cukundeda, pradeda, deda, otac...budi pametan!...da izvadis utoku I odmah da mu slozis ceo sarzer...nema price, nema svadje,sa njima se ne prica...ili ceo sarzer ili se okreni i idi kuci.....siptari toliki ste gnev navukli na sebe da nece da splasne jos mnogo godina...kad lavina bude krenula a krenuce jednog dana pre ili kasnije to svi znaju bice vam Srbinove zemlje puna usta
Četvrtak 03.10.2013. 08:01
sad će gljiva i dramoser to "oštro" da osude ? Il' možda i neće, pošto je to "unutrašnja" stvar druge države ? A da - oni to "ne priznaju" ... p.s. šta poručiti ovim ljudima - čuvajte se dokle možete... kad ne bude išlo, a vi lepo stvari u kamion, pa put Šumadije... il' puške u ruke pa izdržite dok ne stignemo.... pa šta nam Bog da...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online