Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 01.10.2013.
14:56
Beta A

Narod hoće izbore, SNS najpopularnija

Srpska napredna stranka (SNS) je najpopularnija partija u Srbiji sa 41,5 odsto podrške birača, a većina građana želi vanredne parlamentarne izbore i smatra da se stranke ponašaju kao da su u predizbornoj kampanji, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje agencije "Faktor plus".

Većina građana za nove izbore
 

Na drugom mestu po popularnosti je koalicija SPS-PUPS-JS sa 12,7 odsto podrške, a na trećem Demokratska stranka (DS) sa 11,8 odsto, dok je četvrta Demokratska stranka Srbije, koju podržava 6,1 odsto ispitanika, peta je Liberalno demokratska partija sa 5,8 odsto i šesti su Ujedinjeni regioni Srbije, koji su ispod cenzusa sa 4,4 odsto.

Veće razumevanje za LGBT

 

Istraživanje je pokazalo da je protiv održavanja Parade ponosa u Beogradu ubedljiva većina ispitanika od 84 odsto, dok je 11 odsto za održavanje Prajda po svaku cenu, a pet odsto ispitanih je bez odgovora na to pitanje.


Na pitanje da li je trebalo da bude održana Parada ponosa, 31 odsto ispitanih, među kojima su i LGBT osobe, bilo je protiv zbog bezbednosnih razloga, 27 jer "provocira većinu", a 26 odsto se usprotivilo održavanju Prajda "jer to nije normalno".

 

Pejić je rekao da je ipak postignut pomak, jer je prethodnih godina čak 50 odsto smatralo da su pripadnici gej populacije "nenormalni", a sada je taj procenat prepolovljen.

Istraživanje je obavljeno od 27. septembra do 30. septembra na uzorku od 1.080 punoletnih stanovnika Srbije.

Smenjivanje predsednika DS Dragana Đilasa sa mesta gradonačelnika Beograda nije doprinelo osipanju birača te stranke, dok je podrška DSS-u Vojislava Koštunice opala za jedan odsto u poređenju sa prethodnim istraživanjem, rekao je direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić.

Ostale stranke, koje podržava ukupno 13,7 odsto građana, pojedinačno uživaju podršku ispod tri odsto ispitanika, a relativno dobro stoje Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića i Nova stranka Zorana Živkovića.

Pejić je naveo da ispitanici u poslednjem istraživanju nisu anketirani o popularnosti političara i podsetio da su prethodna istraživanja pokazala da je najpopularniji političar u Srbiji predsednik SNS Aleksandar Vučić i da je njegova popularnost znatno iznad podrške koju uživa stranka.

Većina od 62 odsto ispitanika želi vanredne parlamentarne izbore i kao glavni razlog navodi nerealan odnosu snaga u skupštini i Vladi, dok je 38 odsto protiv vanrednih izbora, a istraživanje je pokazalo i da je većina za istovremeno održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora.

Na izbore bi izašlo 41 odsto građana, a 37 odsto nije sigurno, dok 22 odsto ispitanih ne bi glasalo.

Devet od 10 ispitanika navelo je da su prioriteti za državu ekonomski razvoj zemlje, suzbijanje kriminala i korupcije, dobre plate i tržišna pravda, dok 56 odsto smatra da je prioritet rešavanje pitanja Kosova, a za 49 odsto ispitanih prioritet je priključivanje Evropskoj uniji.

Gotovo polovina građana, njih 48 odsto, očekuje da će u narednom periodu živeti isto, 26 očekuje bolji život, dok 11 odsto procenjuje da će živeti lošije.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.10.2013. 15:14
Prevelika popularnost uglavnom završava diktaturom što je osobina demokratije.
Utorak 01.10.2013. 18:54
Hvalite me usta moja kad drugi neće. Ovo mi samo na to liči. Nikada nisam verovala raznim istraživanjima, pa tako i sada.
Sreda 02.10.2013. 07:42
Narod ne želi izbore, i velika većina ni ne želi da izlazi na iste... SNS hoće da likuje samo, kako su omiljeni i koliku veliku većinu im daruje njihov Zapad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online