Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 01.10.2013.
14:07
J. L. Petković - Vesti A

KiM: Izbrisali 32.000 srpskih birača

Sekretarijat Centralne izborne komisije iz Prištine prihvatio je kao regularne samo 6.593 prijave iz Srbije za lokalne kosovske izbore od 40.000 koliko je stiglo na adresu CIK-a.

OEBS negira mutne radnje
 

"Najveći broj neregularnih aplikacija je za opštinu Priština. Od 6.593 aplikacije koje su prihvaćene, veliki deo od 24 opštine u kojima će se glasati je na severu Kosova. Mogu da kažem da što se tiče decentralizovanih opština južno od Ibra veoma mali broj njih je aplicirao. Na primer za opštinu Gračanica nema aplikacija", saopštila je CIK.

Oebs falsifikovao registracione prijave: Mirić

Dragiša Mirić, lider Srpske kosovsko-metohijske stranke, međutim, tvrdi da je "Oebs falsifikovao registracione prijave izbeglih i raseljenih Srba sa privremenim boravkom na teritoriji centralne Srbije", i najavljuje proteste u tim gradovima u kojima su se raseljeni prijavljivali za birački spisak na predstojećim kosovskim izborima.


Mirić dodaje da je od 40.000 prijavljenih za upis na spisak iz Srbije i Crne Gore, zeleno svetlo dobilo par stotina, i objašnjava kako se to dogodilo.


- Prilikom prijave kod koordinatora Srbi su popunjavali dva papira. Jedan na kome su bili osnovni lični podaci: ime, prezime, matični broj, i drugi je bio zahtev za upis u birački spisak. Zatim je u dogovoru sa Vladom Kosova i Centralnom izbornom komisijom, Oebs prepravio skoro 40.000 registracionih formulara i preinačio ih u formulare sa grbom i natpisom Republike Kosova - tvrdi Mirić.


On dodaje da je "tri dana oko 300 posebno regrutovanih radnika Oebsa na skrivenoj lokaciji u Kosovo Polju prepisivalo statusno neutralne registrovane formulare na formulare sa grbom Republike Kosova, koji su potom predali CIK-u Kosova".


- Na taj način, Oebs je izašao iz statusno neutralnog položaja i zajedno sa predstavnicima Vlade Kosova učinio krivična dela falsifikovanja izbornog materijala i obmane birača. A ovo nečuveno krivično delo nisu osudili ni Unmik ni Vlada Srbije - optužuje Mirić, bivši poslanik u kosovskom parlamentu.
 

OEBS: Sve po dogovoru

O Mirićevim tvrdnjama da je Oebs falsifikovao registracione prijave u toj misiji u Prištini kažu da su "strane Briselskog sporazuma, Beograd i Priština, od Oebsa tražile da pruži neophodnu tehničku podršku u procesu glasanja putem pošte za birače koji se nalaze van Kosova".
- Oebs je u tu svrhu otvorio dva centra, u Nišu i u Podgorici. Mi smo putem naših centara i poštanskih pretinaca primili zahteve za registraciju potencijalnih birača van Kosova i prosledili ih Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini, na način koji je dogovoren sa stranama. Centralna izborna komisija je telo koje je odgovorno da utvrdi biračko pravo po osnovu zahteva za registraciju birača - rečeno je "Vestima" u ovoj misiji.

 

Falsifikovali potpise

Objašnjavajući kako je Oebs doprineo da se odbace zahtevi Srba da se upišu u birački spisak, Mirić kaže da je problem nastao u prepisanim potpisima.
- Članovi Oebsa, kada su ubacivali podatke u nove formulare, su se i potpisivali umesto Srba, jer su Srbi potpisivali drugi papir. Onda, kada su ih odneli u kosovsku Centralnu izbornu komisiju, tamo je zaključeno da su i zahtevi na nekoliko stotina papira pisani istim rukopisom, i zato su ih proglasili sumnjivim i nevažećim. Na taj način Srbi su obmanuti i prevareni. I ne mogu da verujem da sada svi ćute. Raseljeni i izbegli se obmanjuju, evo, 13 godina, dok oni po užoj Srbiji žive po rupama i šupama - zaključuje Mirić.

On navodi da je do ovih podataka došao od vrlo pouzdanih izvora, i da će kada dođe vreme, predstaviti i dokaze.


- Pozivamo Oebs da napusti Kosovo i Metohiju i da nastavi da se bavi falsifikatima i obmanama u svom sedištu u Beču. Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da po preuzimanju uloge predsedavajućeg Oebsa sprovede internu istragu i utvrdi ko je kriv što se većini Srba ne dozvoljava da glasaju - kaže Mirić.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.10.2013. 15:13
Pa sad ako je neko pametan neka odgovori da li treba onda izaći na već unapred lažirane izbore ???
Utorak 01.10.2013. 15:31
Vlada Srbije radi na tome da ugusi sve patriotske pokrete I sva patriotska shvatanja u narodu.Dacic ima jedan strasan zadatak ,kao socijalista ili komunista, da od Srbije napravi drzavu bez nacionalnog osjecaja I predznaka te tako obezbjedi vladavinu svih sem Srba.Kosovo je vec izdato I prodato , srbi su vec stavljeni u logor samim postavljanjem granice I svi sramno cute u vladi I drzavi Srbiji,Srbi treba da shvate ako u najskorije vrijeme ne skinu sa vlasti ove danasnje evropejce da ce postati robovima u svojoj zemlji..Mi smo svoj na svom I svi dobrodosli u nasu zemlju kao gosti , bicemo dobri domacini I nista vise od toga..Kada to shvatimo imamo drzavu.sve dotle?????
Utorak 01.10.2013. 15:48
ma bre ljudi BOJKOT !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online