Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Utorak 01.10.2013.
12:34
Đ. Barović - Vesti A

Šuvaković: Milošević je spasio Srpsku

Komentar nekadašnjeg predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika da je Slobodan Milošević "uz viski predao muslimanima Sarajevo", ne prestaje da izaziva burne reakcije u regionu.

Crtanje granica u Dejtonu: Slobodan Milošević, Haris Silajdžić (levo), Vesli Klark, Voren Kristofer i Ričard Holbruk (na kraju desno)
 

U razgovoru za "Vesti", jedan od čelnika udruženja Sloboda i nekadašnji bliski Miloševićev saradnik, Uroš Šuvaković oštro napada ovu tvrdnju.

Pročitajte još:

* Krajišnik: Sloba uz viski dao Sarajevo

- Da nije bilo Miloševića ne bi bilo ni Republike Srpske, a začuđujuće je da tako nešto izjavljuju ljudi koji su odlično znali da je te 1995. godine upravo Slobodan Milošević zaustavio hrvatsku vojsku da okupira Banjaluku. Milošević je pozvao Holbruka i rekao mu doslovce da ako ne zaustavi Tuđmanovu armadu koja je bila na 30 kilometara od Banjaluke, Srbija će otvoreno ući u rat - otkriva Šuvaković i dodaje da je deplasirano posle toliko godina baviti se spekulacijama da li je moglo više ili manje da se dobije na pregovorima u Dejtonu.

- Milošević je tamo vadio kestenje iz vatre i omogućio je Republici Srpskoj da dobije sve elemente državnosti, što je podržalo više od 40 zemalja u svetu. U krajnjem slučaju, najveći gubitnici tog sporazuma su Hrvati iz Bosne, ali verujem da će i oni uskoro zatražiti dobijanje entiteta što će neumitno otvoriti i pitanje opostanka BiH - zaključuje Šuvaković.

Tajni dokumenti CIA

U poslednjem obelodanjenom izveštaju CIA, iz decembra 1995. godine navodi se da je Momčilo Krajišnik, "najglasniji u otporu Dejtonskom sporazumu".
"Krajišnik je najbolji barometar onoga što misle Srbi u Sarajevu. On ne veruje da je srpska vojska sposobna da odbrani Srbe u Sarajevu i gleda na IFOR kao garanciju njihove bezbednosti", stoji u izveštaju CIA koja je obelodanila i pismo Karadžića Bilu Klintonu.


"Ja vas uveravam da mi želimo da sarajevski Srbi ostanu tamo gde su. Ali, realnost je takva da će oni ili otići, a čineći tako proizvešće veliki haos, ili će ostati i stvoriti Bejrut od Sarajeva - sa neizbežnim posledicama po dugoročnu stabilnost", napisao je Karadžić tadašnjem američkom predsedniku Bilu Klintonu.

Jedan od učesnika u tim pregovorima, nekadašnji vojni ataše SRJ, Dragan Vukšić ističe da su se pregovori u Dejtonu odvijali isključivo na najvišem nivou i da je Milošević zaista vodio pregovore u ime Srba iz BiH, ali da je tada izvukao maksimum.


- Za Krajišnika, ali pretpostavljam i Karadžića i Mladića nisu sporni samo Sarajevo ili izlaz Srpske na more, već i Brčko, Foča... Milošević je, ma koliko sam protivnik njegove politike, tada ipak izvukao šta se moglo. Jako mi je žao ako Krajišnik i dalje ne shvata da je pogubna ratna politika Srbe mnogo više koštala, nego što im je dobra donela - zaključio je Vukšić.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.10.2013. 12:59
'Milošević je pozvao Holbruka i rekao mu doslovce da ako ne zaustavi Tuđmanovu armadu koja je bila na 30 kilometara od Banjaluke, Srbija će otvoreno ući u rat' Oprostite, ja mozda gresim, ali Srbija u to vreme nije postojala.
Utorak 01.10.2013. 13:11
Šuvaković može da prosipa prašinu u oči onima koji ne znaju,ali neka mu bude jasno da ja i mnogi drugi zahvaljujući zločincu Slobodanu Miloševiću danas živimo bez osnovnih ljudskih prava koja smo imali.Možete da lažete do besvijesti ali jedno je istina da je Srbija izdala Srbe iz Hrvatske,Bosne, a zadnje i sa Kosova.
Utorak 01.10.2013. 13:23
Издајник Слоба је требало да се укључи у рат оног момента кад су усташе кренуле на Српску Крајину,а не да чека да дођу до Бањалуке па онда да се јуначи,кад је скоро све већ било изгубљено.Немамо правог вођу већ деценијама уназад,то проклетство не престаје да нас прати.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online