Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.09.2013.
15:11
J. L. Petković - Vesti A

Obnovimo manastir u Banjskoj

Sa blagoslovom oca Danila, igumana manastira Svetog Stefana u Banjskoj, grupa građana pokrenula je inicijativu za obnovu tog istorijskog kulturnog i duhovnog spomenika, ali i obližnje banje i naselja.

Banjska je ne tako davno bila poznata po lekovitim termalnim vodama, za čije se postojanje znalo još u doba Rimljana. Upravo zbog toga što su tretmani u Banjskoj banji davali neverovatne rezultate kod oboljenja kostiju i steriliteta, do 1999. sve je vrvilo od turista. Nakon bombardovanja Jugoslavije, sve banje na Kosmetu su zapostavljene, a takva sudbina je zadesila i Banjsku banju.


- Termalni kompleks sa svojim hotelima i restoranima je napušten. Budući da se niko o njemu nije brinuo, danas je sve u ruševinama, na kojima je iznikla deponija, a u napuštenim prostorijama se okupljaju narkomani - kaže Sandra Dobrić, jedan od inicijatora akcije obnove Banjske.

Prokišnjava krov manastira

Osim želje da obnove banju, cilj im je, pre svega, da obnove i manastir Svetog Stefana, iz 14. veka koji je nedavno proslavo 700 godina postojanja. Oni podsećaju da manastir nije u najboljem stanju i mnogo je rada i skupih materijala potrebno za očuvanje crkvenih zidova i plafona. Ističu i da iguman Danilo koji u manastiru živi se svakodnevno bori sa tim problemom - "nema kišnog dana da neki crep ne propusti vodu, niti da bar malo maltera ne otpadne sa zida".

- Posebno posle bombardovanja kod mnogih ljudi na Kosovu su počele da se razvijaju hronične i druge bolesti koje zahtevaju banjsko lečenje. Mi po tretman idemo u banje u centralnoj Srbiji, iako nam je lek na dohvatu ruke. Ako bi se banja u Banjskoj obnovila to bi mnoge naše sugrađane poštedelo bespotrebnih putnih troškova, a takođe bi otvorilo i mogućnost za nova radna mesta što je i te kako značajno za sever KiM, gde je oko 60 odsto mladih nezaposleno - dodaje Sandra Dobrić.


Prvi korak u obnovi ovog banjskog centra jeste rušenje starih zgrada i čišćenje tog područja, što prema proračunima košta oko 60.000 evra, dok je kompletno renoviranje kompleksa, u skladu sa medicinskim standardima, sa izgradnjom hotela i restorana, do dva miliona evra.


Akciju su pokrenuli uglavnom meštani okolnih mesta u opštini Zvečan sa prijateljima. U planu je i obnova manastira Svetog Stefana. Manastir je reprezentativni primer vizantijske kulture, a sagradio ga je kralj Milutin. Tu su njegove mošti prenete 1321. godine. Nakon Bitke na Kosovu 1389. njegovi posmrtni ostaci su preseljeni. Pod turskom vlašću, manastir je paljen dva puta, čak i nakratko pretvoren u džamiju, da bi ponovo bio obnovljen 1938.


U manastiru se nalazi i ikona, kopija čuvene Bogorodice Kazanske, za koju se veruje da je čudotvorna i da je mnogim ženama pomogla da se izleče od steriliteta.


Arheološkim istraživanjima, koja nikada nisu okončana, pronađeni su prstenovi kraljice Teodore, od kojih se jedan čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, statua Svete Marije i Isusa, koji su prebačeni u obližnji manastir Sokolica. Manastir jeste nedavno proslavio sedam vekova postojanja, ali stanje objekta baca senku na svečanost. Građani pozivaju sve koji žele da doprinesu akciji, na bilo koji način, putem ideja, predloga i konkretnom podrškom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online