Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.09.2013.
13:43
D. Dekić - Vesti A

Vučić kreće i na Vojvodinu

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić je posle obaranja vlasti Demokratske stranke u Beogradu, poručio da će izbora u prestonici biti u januaru ili martu, a prema saznanjima "Vesti" iz izvora u vladajućoj koaliciji, trenutno razmišlja da jače udari na vojvođansku tvrđavu DS i Bojana Pajtića, predsednika pokrajinske vlade. Veruje se, ipak, da će prvo situaciju raščistiti u nekim gradovima u Vojvodini, a potom i raspisati vanredne parlamentarne izbore.

Sve popularniji: Aleksandar Vučić
 

Novi povod za odlazak DS sa čela pokrajine SNS je našao u sednici vojvođanskog parlamenta o budžetskom trošenju. Vojvodina je, mnogo krupniji zalogaj od Beograda, jer u pokrajini DS sa 59 poslanika drži gotovo pola parlamenta, a sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Savezom vojvođanskih Mađara dvotrećinsku nadmoć.

Pritisak na Dačića

Priča o istovremenim izborima u Beogradu i Srbiji u medijima bliskim SNS-u je, kaže naš izvor iz jedne od stranaka na vlasti puštena da "disciplinuje" lidera SPS Ivicu Dačića koji o nekim stvarima razmišlja drugačije od Vučića. Dodaje da paralelno pritisak na premijera ide otvaranjem afere o poslovanju Srbijagasa koji vodi potpredsednik SPS Dušan Bajatović. Dačić, međutim, uzvraća da su izbori "loše rešenje", ali da ih se socijalisti ne plaše.

 

Priča se da je zato udar i krenuo kriminalizacijom DS i hapšenjem njihovog šefa pokrajinskog odbora. Spekuliše se da je LSV pre par meseci "prelomio" da menja stranu, a da je na korak i Savez vojvođanskih Mađara. Lider LSV Nenad Čanak je nedavno Vučića pohvalio kao ozbiljnog i političara od reči, mada i rekao da razlog za rasturanje pokrajinske vladajuće koalicije ne vidi.

Mada deo medija objavljuje da su i Mađari spremni za saradnju sa naprednjacima u SVM-u veruju da je promena vojvođanske vlasti u ovom momentu nerealna. Kako nam je rečeno u toj partiji, o tome nisu razgovarali ni sa SNS-om, ni unutar stranke.

Analitičar za vojvođansko pitanje Dušan Jovanov smatra da će, ako ne za pola, najkasnije za godinu dana građani Vojvodine ići na birališta.


- Izbori su potreba, ali ne i čarobni štapić, jer neće rešiti njen status, prazne fondove, ekonomsku i situaciju u poljoprivredi - kaže Jovanov uz ocenu da političari više vole da pričaju o izborima nego o kolapsu u kojem je severna pokrajina.
 

Gubi podršku: Bojan Pajtić, pokrajinski premijer
 

Radikali koji bi sa pet poslanika mogli da budu tas na vojvođanskoj vagi prema rečima funkcionera SRS Milorada Mirčića principijelno neće ni sa SNS, ni sa DS, jer vode politiku pogubnu po državu.


- DS je tako reći u većini i bez koalicionih partnera, pa verujem da se političko žarište u Vojvodini otvara dok ode Kosovo. Što se izbora u Vojvodini tiče, biće odlučeno u Briselu i Vašingtonu, odakle je stigla poruka da se republički izbori sada ne raspisuju - kaže Mirčić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.09.2013. 14:12
Само Пајтића скини!Дозлогрдио је више народу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online