Ponedeljak 30.09.2013.
13:43
D. Dekić - Vesti

Vučić kreće i na Vojvodinu

Sve popularniji: Aleksandar Vučić
 

Novi povod za odlazak DS sa čela pokrajine SNS je našao u sednici vojvođanskog parlamenta o budžetskom trošenju. Vojvodina je, mnogo krupniji zalogaj od Beograda, jer u pokrajini DS sa 59 poslanika drži gotovo pola parlamenta, a sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Savezom vojvođanskih Mađara dvotrećinsku nadmoć.

Pritisak na Dačića

Priča o istovremenim izborima u Beogradu i Srbiji u medijima bliskim SNS-u je, kaže naš izvor iz jedne od stranaka na vlasti puštena da "disciplinuje" lidera SPS Ivicu Dačića koji o nekim stvarima razmišlja drugačije od Vučića. Dodaje da paralelno pritisak na premijera ide otvaranjem afere o poslovanju Srbijagasa koji vodi potpredsednik SPS Dušan Bajatović. Dačić, međutim, uzvraća da su izbori "loše rešenje", ali da ih se socijalisti ne plaše.

 

Priča se da je zato udar i krenuo kriminalizacijom DS i hapšenjem njihovog šefa pokrajinskog odbora. Spekuliše se da je LSV pre par meseci "prelomio" da menja stranu, a da je na korak i Savez vojvođanskih Mađara. Lider LSV Nenad Čanak je nedavno Vučića pohvalio kao ozbiljnog i političara od reči, mada i rekao da razlog za rasturanje pokrajinske vladajuće koalicije ne vidi.

Mada deo medija objavljuje da su i Mađari spremni za saradnju sa naprednjacima u SVM-u veruju da je promena vojvođanske vlasti u ovom momentu nerealna. Kako nam je rečeno u toj partiji, o tome nisu razgovarali ni sa SNS-om, ni unutar stranke.

Analitičar za vojvođansko pitanje Dušan Jovanov smatra da će, ako ne za pola, najkasnije za godinu dana građani Vojvodine ići na birališta.


- Izbori su potreba, ali ne i čarobni štapić, jer neće rešiti njen status, prazne fondove, ekonomsku i situaciju u poljoprivredi - kaže Jovanov uz ocenu da političari više vole da pričaju o izborima nego o kolapsu u kojem je severna pokrajina.
 

Gubi podršku: Bojan Pajtić, pokrajinski premijer
 

Radikali koji bi sa pet poslanika mogli da budu tas na vojvođanskoj vagi prema rečima funkcionera SRS Milorada Mirčića principijelno neće ni sa SNS, ni sa DS, jer vode politiku pogubnu po državu.


- DS je tako reći u većini i bez koalicionih partnera, pa verujem da se političko žarište u Vojvodini otvara dok ode Kosovo. Što se izbora u Vojvodini tiče, biće odlučeno u Briselu i Vašingtonu, odakle je stigla poruka da se republički izbori sada ne raspisuju - kaže Mirčić.

2024 © - Vesti online