Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.09.2013.
08:20
Đ. Janković - Vesti A

Crkveno zvono za dve države

Crkva posvećena Sretenju Gospodnjem, podignuta u sklopu Sportsko-rekreativnog kompleksa Sunčana reka u Gornjoj Koviljači - osvećena je. Čin osvećenja obavio je vladika šabački Lavrentije u prisustvu više sveštenika i vernika sa obe obale Drine. Hram na obali smaragdne Drine o kojem su "Vesti" pisale sagradili su ktitori Zoran Mirković, vlasnik Sunčane reke i Zoran Mitrović uz podršku drugih dobrotvora i naroda ovoga kraja.

Božji i ljudski dar: Svetinja pored Drine
 

Čin osvećenja počeo je ispred hrama koji su uz blagoslov episkopa Lavrentija, kako je na početku rekao Dragan Bajić, sveštenik iz Banje Koviljače, gradili ktitori sa vernim narodom Gornje Koviljače i drugih krajeva.


- Ovo je najlepši od Boga dar za ovaj kraj i ljude koji u njemu žive. Prvi put ovde odjekuju crkvena zvona.

Vladika i ktitori: Zoran Mirković i Zoran Mitrović sa Lavrentijem
 


Sunčano jutro najavilo je odličan dan za okupljanje i događaj kome mnogi prisustvuju samo jednom u životu. Dok se na samoj obali na ražnju vrteo vo od 350 kilograma i krčkao vojnički pasulj za 1.000 duša kraj crkvenog zvona pored hrama ozbiljnog izraza lica stoji Milan Cvetinović, zvonar crkve u Banji Koviljači.


- Pripala mi je dužnost i čast da zvonim na današnji dan. Prvi put odavde će odjekivati crkveno zvono koje će se istovremeno čuti u dve države jer će njegov "glas" prenositi i preko Drine. Nije mala stvar sagraditi crkvu, a ovom narodu iz Gornje Koviljače ovakav hram je bio potreban - kaže dok čeka trenutak kada će pokrenuti zvono.

Vo na ražnju
 


Dok je vladika Lavrentije obavljao čin osvećenja lica ktitora, dva Zorana, ozbiljna i dostojanstvena, kao da se sećaju se dana kada su započeli hram, novembra prošle godine kada je vladika osveštao temelje, truda, želje i ljubavi uloženih u ovo "parče neba na zemlji".


- Sve vreme dok smo osvećivali crkvu molio sam se Bogu za one koji su uložili truda i ljubavi da je podignu, da je ozidaju, da je daruju svojoj crkvi i svome rodu - rekao je vladika posle liturgije.


Posle čina osvećenja ktitorima je dodeljen orden vladike Svetog Nikolaja srpskog kojim ih je odlikovala eparhija šabačka, a gramate su dobili Zdravko Popović i Dane Spasojević. Kako je Zoran Mirković rekao, Gornja Koviljača nije mogla dočekati radosniji dan od dana osvećenja nove crkve.

Čin osvećenja svetinje
 


- Podigosmo dom Bogu, učinivši ga tako stanarem našeg sela i najmilijim susedom. Svako se raduje kada dobije dobrog komšiju, na koga se može osloniti u nevolji i veseliti se u radosti, a nama se sreća upravo događa osvećenjem hrama Sretenja Gospodnjeg.
 

Dobrotvori

U gradnji hrama su učestvovale majke Gornje Koviljače, dobrotvori Zdravko Popović i Dane Spasojević, prota Dragan Bajić, kao i mnogi drugi.
Velikom događaju prisustvovao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović sa rukovodstvom grada, brojne ugledne zvanice i vernici iz više obližnjih mesta sa desne i leve obale Drine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online