Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.09.2013.
08:08
rts.rs A

Vilhelm: Ne postoji nikakav "Leks Srbija"

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm ocenio je da se neopravdano u negativnom svetlu u medijima predstavlja dokument Nemačke i Velike Britanije u vezi pristupnih pregovora sa Srbijom, ističući da on ne donosi ništa novo već da se radi o poznatim standardima EU.

Hajnc Vilhelm: Pripremamo srpsku Vladu za pristupne prigovore i jedini smo uspostavili takav projekat
 


"Dokument ne donosi ništa novo, već da se pored poglavlja 23 i 24, otvori i poglavlje 35 koje se tiče odnosa kandidata za pristupanje prema susedima. Predloženo je da se to poglavlje razmatra od samog početka pristupnih pregovora" rekao je Vilhelm.


Kosovsko pitanje

Pošto je kosovsko pitanje u žiži pažnje, onda je samo po sebi razumljivo da će Srbija morati da se bavi tim pitanjem i dalje, objasnio je nemački diplomata, napominjući da je "srpsku vlast iritiralo što će se pitanje odnosa sa susedima, a ovde pre svega prema Prištini, provlačiti u svim poglavljima koja se otvore".
 

Nemačkoj vladi Srbija gora od Sirije!

Međutim on je rekao da još nije izgovorena poslednja reč, već da se radi samo o predlogu Nemačke i Velike Britanije, o kojem treba da 20.decembra odluči Savet EU. Do tada, kako je objasnio, vodiće se pregovori u krugu Unije.


Prema njegovim rečima, nije sve završeno briselskim sporazumom i odlukom Saveta EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom, već postoje dalja otvorena pitanja na terenu koja treba paralelno sa pristupnim procesom rešavati.


"To nije ništa novo. Takođe i klauzula o suspenziji (da se mogu prekinuti pristupni pregovori ukoliko ne sprovodi briselski sporazum) postoji već neko vreme", rekao je Vilhelm dodajući da se ne radi ni o kakvom "Leks Srbija", već standardu EU koji postoji neko vreme.


"Mi verujemo... "

"Da Nemačka nije bila zainteresovana ili da ne veruje da bi pregovori mogli brzo otpočeti ne bi počeli projekat koji ima za cilj da pripremi srpsku vladu na pristupne pregovore. Mi smo jedina zemlja koja je uspostavila taj projekat u Srbiji. To pokazuje da konkretno verujemo u pristupne pregovore", naglasio je Vilhelm.


Nemački diplomata je podvukao da ne postoje nikakvi dodatni nemački uslovi za pristupne pregovore sa Srbijom. Nemački Bundestag, kako je dodao, možda češće ponavlja šta treba uraditi, a uslovi su definisani odlukom Saveta EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.10.2013. 11:18
Vilhelm govori to sto nasa vlada krije, on zastupa samo interese svoje zemlje i zato je tu, da kojom srecom nasi predstavnici to isto tako rade kao on, mi nebi imali toliko problema. Svi ovi kometari su manje-vise suvisni jer vlada Srbije ne zastupa nase interese, sto znaci da komsije mogu traziti sta god hoce i ovi ce im dati (dobrovoljno).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online