Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.09.2013.
19:35
B92 A

Zaboravili da uklone ilegalnu laboratoriju

Ilegalna laboratorija amfetamina, koju su nadležne službe pre skoro 6 godina zaboravile da uklone sa privatnog poseda u Vinči, konačno će biti izmeštena. Do uklanjanja opasnih materija dolazi nakon velikog broja dopisa, telefonskih poziva i sastanaka. Međutim, do danas je uklonjen samo deo spornih materija, pa posao još nije završen.

Ilegalna laboratorija se uklanja tek posle 6 godina

Laboratorija amfetamina na koju je država zaboravila došao je kraj. Viši sud u Boegradu ponovo je od nadležnih službi zatražio da izađu na teren i uklone laboratoriju

"Sud je odmah uputio dopis Ministarstvu zdravlja sa nalogom da nadležne službe izađu na lice mesta, te da analiziraju i uklone predmetni materijal za koji se utvrdi da predstavlja prekusore, kao i dopis Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine sa nalogom da se što hitnije preduzmu mere i da se da nalog nadležnim službama da izađu na lice mesta gde se nalazi ilegalna laboratorija oduzeta presudom ovog suda, te da se izvrše ispitivanja i klasifikacvija, a zatim i izmeštanje materija za koje se utvrdi da predstavljaju otpad, s tim što je sud ukazao na hitnost u postupanju zbog potencijalne opasnosti po život i zdravlje ljudi i bezbednost životne sredine i činjenicu da se radi o privatnoj kući".
 

Nakon ovog dopisa, ekipa minsitarstva zdravlja, praćena inspektorima policije izašla je na teren, uklonila prekursore za izradu narkotika. Iako prihvataju svoj deo odgovornosti što laboratorija amfetamina iz Vinče nije uklonjena na vreme, u tom ministarstvu ističu da nikada ranije nisu dobili naredbu suda o poslu u Vinči.

Rezultat ovog slučaja je to da će Ministarstvo zdravlja za mesec dana završtii pripreme za izmenu više zakona i uredbi, radi bolje koordiancije nadležnih državnih insittucija, kaže Periša Simonović, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

"Sada dolazi do pune sinhronizacije u ovakvim i sličnim situacijama, a mozda je najvažnije što su se se stekle pretpostavke za izmenu uredbe i donošenje novog sastava komisije za unšitavanje susptanci, da mi zapravo postupamo na najefikasniji naičn", kaže Periša Simonović.

Na pitanje da li se sada može reći da se ovakve situacije neće ponoviti, Simonović je rekao: "U svakom slučaju mislim da sada sa mnogo većom sigurnosću možemo to da tvrdimo".

Iako izgleda kao kraj petogodišnje sage u kojoj se našla porodica Veličković, to ipak nije slučaj. Ministasrtvo zdravlja je uklonilo prekursore, SBPOK je uklonio drogu još 2008. Međutim, u kući Veličkovića ostali su otrovi za koje je odgovorno ministarstvo za zaštitu životne sredine. U ministasrgu energetike, razvoja i zaštite životne sredine kažu da su se užurbano angažovali da reše ovaj problem. Međutim, kako saznaje B92, oni su od svega samo uputili dopis policiji u kome ih pitaju šta ustvari treba da urade.

Porodica Veličković, u čijoj kući su kriminalci pravili narkotike, zadovoljna je što će dražva ukloniti opasne materije iz njihove kuće. Ipak, iz Nemačke u kojoj žive, došli su u Srbiju i poručuju – sve ćemo vas tužiti.

"Insistiraću da se sve ukloni sa mog placa, otrovi koji već 7 godina stoje i ako to ne bude išlo svojim redom, ja ću biti prinuđen da tužim sve institucije koje su za to zaduzene", kaže Dobrivoje Veličković

Porodica Veličković kaže da će morati da poruši objekat u kome je zaboravljena laboratorija stajala i insistiraju na potpunoj dekontaminaciji svog dvorišta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online