Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 20.09.2013.
16:47 >> 18:35h
Beta A

Dačić i Đukanović: Odnosi odlični, putevi očajni

Premijeri Srbije i Crne Gore, Ivica Dačić i Milo Đukanović, ocenili su danas u Podgorici da su odnosi dve države u usponu, ali da saobraćajne veze između njih nisu na nivou ekonomske saradnje i potrebe građana.

Premijeri dve države su na konferenciji za novinare posle susreta izrazili spremnost za unapređenje saradnje, posebno na ekonomskom planu.

Ivica Dačić i Milo Đukanović

Dačić je ocenio da je puno vremena potrošeno na stvari koje nisu od "suštinskog značaja" za živote grajdana dve države i njihove odnose i to ilustrovao tridesetočasovnim putem voza od Beograda do Podgorice, zbog zapuštenosti pruge i neulaganja.

"Nismo se bavili suštinom. Bavili smo se deljenjem, a ne traženjem zajedničkih interesa", ocenio je Dačić i podvukao da je cilj "približavanje" i želja da dve države i dva naroda "žive kao sav normalan svet u najboljim mogućim odnosima".

Crnogorski premijer Milo Đukanović saglasio se da putna i železnička infrastruktura nisu na nivou ekonomske saradnje dve države, potreba građana i perspeketive jačanja te saradnje.

"Unapređenje saobraćajne infrastrukture treba da bude prioritetno polje našeg zajedničkog delovanja", kazao je Đukanović.

Dvojica premijera su ocenila da treba poboljšati železničku prugu, auto-put i raditi na zajedničkim projektima za privlačeje stranih investicija, kao i da je potrebno više koristiti kapacitete Luke Bar. Zvaničnici dve države razgovarali su i o nerešenom pitanju platnog prometa i Dačić je u tom smislu rekao, da će centralnre banke
sagledati mogućnost uspostavljanja direktnog platnog prometa, ocenjujući da je postojeći način, preko komercijalnih banaka, na štetu privrede i građana.

Dajući generalnu ocenu odnosa dve države, premijer Crne Gore Đukanović je kazao da današnji razgovor nije "posvećen problemima, jer ih je sve manje".

"Ovo je bio razgovor posvećen šansama", kazao je Đukanović i u tom smislu naveo mogućnost zajedničke saradnje u EU integracijama, češćih susreta predstavnika dve vlade, inteziviranju ekonomskih veza.

Pored infrastrukture Đukanović vidi prostor za saradnju i u oblastima energetike i turizma, a pohvalio je saradnju policija i ministarstava pravde dve države.

Odgovarajući na pitanje o dvojnom državljanstvu, Dačić je kazao da dve države imaju "dva suprotstavljena koncepta", ocenjujući da "u tome ništa nema sporno".

"Važno je da su ta dva koncepta u skladu sa evropskom praksom", dodao je Dačić koji nije precizirao da li će i kada biti nastavljeni prekinuti pregovori o međudržavnom sporazumu o dvojnom državljanstvu.

Najavljeno je da će Đukanović do kraja godine posetiti Beograd, prvi put posle deset godina. Dačić je nastavio posetu Crnoj Gori razgovorima s predsednikom države Filipom Vujanovićem i skupštine Rankom Krivokapićem, a završava je kasno popodne susretima s celnicima opozicionih partija, Socijalističke narodne partije (SNP) Srđanom Milićem i Demokratskog Fronta (DF) Miodragom Lekićem.

POVEZANE VESTI

Petak 20.09.2013. 19:55
Nasla krpa zakrpu!!!
Petak 20.09.2013. 22:12
sve funkcije podelio crnogorcima i valjda na raport otisao.sramno!
Subota 21.09.2013. 02:20
Drzavljanstvo njima niko od nas ni ne trazi samo mi njima da oduzmemo ova sto smo im podavali pa nek se vracaju odakle su dosli,bice bolje za nas!Samo ih u Beogradu ima vise nego u Crnoj Gori,a u Srbiji ni da ne govorim!u polovini preduzeca su oni direktori pa samo zaposljavaju njihove rodjake i prijatelje,a za nas nema posla.Kosovo su odavno priznali,drazi im Siptari od nas Srba,toliko o postovanju prema nama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online