Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 20.09.2013.
05:19
Beta A

Demokrate na sve načine "brane" Beograd

Demokratska stranka najavila je da će do kraja sedmice predati Skupštini Srbije inicijativu za izmenu zakona kako bi se omogućio direktan izbor gradonačelnika, čime bi se sprečilo prekrajanje izborne volje ne samo u Beogradu, negu i u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

Vladimir Todorić i Borislav Stefanović
 

"Ovo nije samo borba za izbornu volju Beograđana nego svih građana u gradovima i opštinama u Srbiji. Ona nije presonalizovana i ne odnosi se na odbranu, kako zlonamerno kaže Srpska napredna stranka, nečije vlasti", rekao je šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović.

On je naveo da DS očekuje podršku i drugih poslaničkih grupa i da je dobro i da to podrže i druge stranke, navodeći da tu inicijativu podržava i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Stefanović je rekao da, ako SNS ima ima dobrog i kvalitetnog kandidata za gradonačelnika koji je bolji od Dragana Đilasa, veruje da će ga naprednjaci predstaviti.

"Ne vidim zašto se plaše izbora u Beogradu ako tvrde da gradska vlast ne odgovara građanima Beograda", kazao je Stefanović.

On je naveo da bi izmene zakona trebalo usvojiti, a njegov stranački kolega Vladimir Todorić rekao je da predstavnici SNS govore da se izborna pravila ne menjaju u izbornoj godini i naveo da su izbori bili pre godinu dana.

"Očigledno da je namera onih koji hoće da sruše vlast u Beogradu da sednu u fotelje, podele resore, pa će onda imati vremena da se bave izbornim sistemom", rekao je Todorić.

On je naveo da je u vreme vlasti DS-a bio pripremljen predlog za izmene izbornog sistema, ali da tada za to nije bilo političke volje. Todorić je rekao da DS, pored direktnog izbora gradonačelnika, izmenama tri zakona koje će uputiti Skupštini predlaže i kombinaciju većinskog i proporcionalnog izbornog sistema i stepenasti cenzus.

Prema njegovim rečima, stepenasti izborni cenzus predviđa cenzus od pet odsto za stranke, sedam odsto za dvočlane izborne koalicije, devet odsto za tročlane, 12 odsto za četvoročlane i 15 odsto za koalicije sa više stranaka.

Povodom inicijative za saradnju opozicije koju je uputila Liberalno demokratska partija (LDP), Stefanović je rekao da je DS spreman da razgovara sa svim proevropski orijentisanim strankama, sindikatima, nevladinim organizacijama, akademskom javnošću. On je rekao da će narednih dana razgovarati predsednik LDP-a Čedomir Jovanović i zamenik predsednika DS-a Bojan Pajtić, ali nije mogao da kaže tačno kada.

"Nije u pitanju nova koalicija, niti ujedinjenje opozicije, nego izrada zajedničkog programa", kazao je Stefanović i dodao da će DS o tome razgovarati sa svim strankama koje su protiv ove vlasti, koje su parlamentarne i koje su registrovane stranke.

POVEZANE VESTI

Petak 20.09.2013. 08:59
Dole Djilas!!! Oteo je i putnicke vozove od zeleznice koji prolaze kroz Beograd i ubacio u njih bahate busplus kontrolore a izbacio stare konduktere!!! Sada karte na stanici nema da se kupi!!! Zakomplikovao je ljudima prevoz i poduplio cene karata koje za voz nisu realne!!! Jedva cekam da mu vidim kraj!!!
Petak 20.09.2013. 12:11
Ovaj zakon bi trebao da se prihvati, jer daje mogućnost da građani biraju osobu, po imenu i prezimenu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online