Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.09.2013.
15:28
rts.rs A

Nema mesta u Gerontološkom centru

Već dve godine u Gerontološkom centru u Leskovcu nema dovoljno slobodnih mesta. Zbog velikog interesovanja za smeštaj nepokretnih osoba u planu je proširenje stacionara po evropskim standardima, a uvode se i nove usluge, navodi Radiotelevizija Srbije.

Dok pojedini tek sređuju utiske o leskovačkom Gerontološkom centru šezdesettrogodišnja Nada Stefanović bi mogla da napiše knjigu, jer ovde živi već tri decenije.

"Zadovoljna sam. Samo ovako da ostane. Ne tražim ništa bolje", kaže ona.

Leskovac

Radni vek je provela je Sloveniji, a kada se Zora Pavlov odlučila za život u Gerontološkom centru, odabrala je Leskovac.

"Svim uslugama sam zadovoljna. Od vešeraja do lekara i sestara. Svi su odlični", kaže Zora Pavlov.

Svih 180 mesta je popunjeno, a do nedavno su imali i liste čekanja. Korisnici su uglavnom iz Jablaničkog okruga, ali u poslednje dve godine dolaze i iz drugih krajeva zemlje.

"Našim sugrađanima smo približili našu ustanovu. Objasnili smo ko smo mi i šta radimo. Novi pristup o aktivnoj i lepoj starosti. Zbog toga se i povećalo interesovanje za smeštaj", kaže Maša Stamenković, psiholog.

Gerontološki centar u Leskovcu je među prvima u Srbiji uveo palijativnu negu. Sledeći korak je proširenje stacionarnog dela za još 30 postelja za nepokretne korisnike. Projekat je, kako navodi RTS, već urađen.

"Izmestićemo našu administraciju i upravu i napravićemo apartmane za najteže bolesnike sa luks standardom", kaže Goran Jović internista.

Adaptirano je sedam garsonjera, renovirana je kuhinja, krov, priključili su se na daljinsko grejanje, a uskoro uvode još jednu uslugu- dnevni boravak za stare.

Direktorka Gerontološkog centra u Leskovcu Gordana Savić kaže da je dnevni boravak namenjen onima koji ne žele da žive u Gerontološkom centru, a opet ne mogu sami da ostaju kod kuće.

"Dok njihovi srodnici rade oni će boraviti ovde. Boravak će biti otvoren od osam do 20 časova", kaže direktorka.

Grad je do sada ovde uložio četiri miliona dinara. Briga o starima se nastavlja. Gradonačenik Goran Cvetanović kaže da će u narednom periodu izdvojiti još 12 miliona dinara bez obzira na prepreke koje imaju, jer starima moraju da pruže maksimalnu socijalnu zaštitu.

Za godinu dana leskovački Gerontološki centar imaće drugačiji, lepši izgled na veliko zadovoljstvo i zaposlenih i stanara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online