Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.09.2013.
13:10
J. L. Petković - Vesti A

"Srbija" proterana s Kosova

Vlasti u Beogradu odlučile su da promene naziv srpske liste za učešće na kosovskim lokalnim izborima zakazanim za 3. novembar iz "građanaska inicijativa Srbija" u "građanska inicijativa srpska". Ovakvu promenu je tražila Centralna izborna Komisija Kosova, između ostalog pozivajući se na "multietičnu toleranciju"?!

Izvinjavamo se, Srbi, mnogo se izvinjavamo: Aleksandar Vučić
 

- I dalje stojimo pri tome da oni nemaju nikakvog zakonskog osnova da nam menjaju ime, međutim, da bismo ostali u igri do kraja, mi ćemo ime iz imena Srbija promeniti u ime srpska. To ime i dalje ukazuje na našu čvrstu vezu sa Vladom, tj. Republikom Srbijom, objasnio je Vladeta Kostić, načelnik Kosovskog okruga.

Bez pečata

Inače, CIK je pisao strankama bez potpisa i pečata, i bez jasnog obrazloženja šta tačno na tim listama nije dobro. CIK se poziva na kršanje i zakona o opštim i o lokalnim izborima, u kojima inače ne postoje odredbe kojima bi se osporilo ime "Srbija".

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da je odluka CIK-a loš politički signal. - U dogovoru sa Srbima na KiM prihvatićemo tu odluku, nevoljno, ali da je prihvatimo, zato što hoćemo da izađemo na izbore. Ne damo da neko drugi odlučuje u naše ime - kazao je Vulin.


Zahtev za promenu naziva liste odnosi se i na listu Olivera Ivanovića "Srbija, demokratija, pravda", ali i na crnogorske partije udružene u Novu snagu Crne Gore. Ivanović smatra da je Vlada Srbije odluku o promeni naziva donela prerano, i da je bilo prostora za političku borbu.

- To je došlo iznenada i prerano. Trebalo je da se razmisli da se koordinira sa "Srbija, demokratija, pravda" i sa strankama Crnogoraca, i da se ujedinjeni u veći front borimo da sačuvamo naziv naše liste. Ovakva odluka je nas dovela u bezizlaznu situaciju, i imamo jedan dan da razmislimo i odlučimo o nazivu naše liste. Naziv Srbija ne može biti uvredljiv ni po verskoj, ni po nacionalnoj osnovi. Jednako se ni meni ne sviđa naziv republika Kosovo, možda i više nego što se njima ne sviđa republika Srbija, ali prosto sa tim moram da živim - kaže Ivanović.
 

Prerana kapitulacija: Oliver Ivanović

Da je Kosovska Centralna izborna odlučila da zatraži promenu naziva liste, "Vesti" su pisale još pre nedelju dana, ali su srpski državni zvaničnici o tome malo govorili, uglavnom objašnjavajući da nisu dobili "pisani zahtev" za promenu naziva.

Međutim, CIK je tada uputio na adresu dve srpske i jedne crnogorske liste bezbroj primedaba na "tehničke greške" pri ispunjavanju listića, zbog kojih bi one mogle biti odbačene. S obzirom na to da se te "greške" uglavnom svode na to da je neko u CIK-u prilikom prekucavanja promašio ime, pol ili matični broj kandidata, sumnje se da je reč o politički motivisanom potezu.


- Imam utisak da se Priština na rečima zalaže za učešće Srba, a praktično pokušava da to učešće svede na minimum. Dakle, greške koje nam je CIK prijavio su slovne, ili greške u prepisivanju naših podataka u njihove spiskove. Promenjeno je ime Dragan u Dragana, iako se vidi jasno da je reč o muškarcu, a ne ženi. Zatim su se pojavili matični brojevi koji nemaju veze. Ništa od toga nije naša greška, što ćemo i dokazati, jer smo skenirali sva dokumenta koja smo im poslali.

Ali, to je strašno gubljenje vremena, gde se ljudi teraju iz jedne kancelarije u drugu. Došao sam do apsurdne situacije da moram da tražim pomoć međunarodne zajednice, jer CIK ili pojedinci tamo prosto čine sve da se srpske liste ne pojave na izborima, da nas eliminišu sa liste, pre nego je sama utakmica i počela - zaključuje Ivanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online