Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 14.09.2013.
22:24
RTS A

Mrkić: Ne stvaramo Džejms Bondove

“Ne stvaramo službu punu Džejms Bondova koji će uletati kroz prozore i kupiti neka dokumenta sa stolova“, objašnjava srpski šef diplomatije Ivan Mrkić obnovu Službe za istraživanje i dokumentaciju (SID) Ministarstva spoljnih poslova.

Ivan Mrkić: Državni vrh treba da bude najbolje i najblagovremenije informisan
 


SID ne radi od 2007. godine, kada ju je Zakon o službama bezbednosti izostavio iz obaveštajnog sistema i osetili smo posledice ukidanja te službe, kaže ministar, ističući da nema nikakve tajnovitosti, niti se radi o akcijama koje bi bile usmerene protiv nekog. Pravovremena saznanja važna su da se ispune spoljnopolitički ciljevi jedne države i sva Ministarstva spoljnih poslova imaju i obaveštajni deo diplomatskog posla.


"Kanal komuniciranja je pouzdan, a bitno nam je da izvor bude zaštićen, i da to što stigne u centar vidi ograničen broj ljudi i da naš državni vrh bude najbolje i najblagovremenije informisan", kaže Mrkić.


SID, osnovan 1949. godine, dugo je važio za jaku obaveštajnu službu sa mnogo uspeha. Zaslužan je što je 1965. predsednik Josip Broz pre svih u svetu saznao kako je u Alžiru svrgnut šef države Ahmed ben Bela.
 

Američke i britanske "diplomate" u Srbiji

Kada je 2002. diplomata američke ambasade u Beogradu Džon Nejbor uhapšen sa generalom Momčilom Perišićem, ispostavilo se da je agent tajne službe. Kao obaveštajac, razotkriven je i Entoni Monkton, britanski diplomata u Srbiji.

Šef srpske diplomatije sada računa na karijerne diplomate.


"Oni moraju da znaju više, da proniknu dublje i od njih se očekuje da budu najsvestranije obavešteni. Postojeći diplomatski kadar moraće da izveštava i tim posebnim kanalom", ističe Mrkić.


Smatra se da velike sile značajno koriste prednost diplomatskog imuniteta, jer se, prema procenama američkih obaveštajnih službi, do bar 10 odsto svih informacija dolazi nezakonitim putem.


Kako je ukinut, SID mora i da se obnovi zakonom o službama bezbednosti, a osnovu za to daće zakon o diplomatiji. Očekuje se da bi do kraja godine ta služba ponovo mogla da bude deo obaveštajnog sistema.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.09.2013. 03:16
Ma, nema veze Mrkicu... kako ono rekose svojevremeno dosovci - "mi vise nemamo drzavnih tajni, mi smo demokratska vlast" (???) Danas, kada rasturanje Srbije dostize svoje neslucene uspehe, valjda je skroz nebitno da li cemo imati i obavestajnu i kontraobavestajnu sluzbu... cela srpska drzava i politicki kadar izbusen je stranim sluzbama i sada imamo samo konfete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online