Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 13.09.2013.
12:05
R. Lukić - Vesti A

Pazio bih Jovanku kao majku

Sudbina i nepravda koja je Jovanku Broz pogodila posle Titove smrti, zaokupila je mnoge naše ljude, i nadležne i nenadležne. Ovi drugi među koje spada i Aras Balić, misle da su oni prvi prema Jovanki bili nepravedni, i kažu da je to greh svih država nastalih iz Titove Jugoslavije.

- Umesto da ima smeštaj, standard i dužnu pažnju koje joj kao suprugi predsednika Jugoslavije i pripadaju, vlasti su je smestile u staru kuću koja prokišnjava. Molim vas, a čime je to Jovanka zaslužila? Zar možda time što je bila partizanka koja se borila za svoju zemlju, a posle imala sreću da se uda za maršala - pita se Aras Balić iz Rintela kod Hanovera.


Aras kaže da nije bogat čovek, ali ima veliko srce, kao i njegova supruga i tri odrasle ćerke. Svi bi oni sve učinili da se Jovanka kod njih oseća dobro, a da to nije nerealno govori i činjenica da su Balići o svemu ozbiljno razmislili.


 

- Moja supruga je Bosanka i odlično sprema sve balkanske specijalitete, a tu su i moje tri kćerke koje stanuju blizu nas. U našem stanu u kojem stanujemo supruga i ja, imala bi svoju sobu, a prostor bi mogao da bude i veći jer zgrada u kojoj stanujemo ima još tri stana - priča Balić koji je uveren da bi Jovanki u Rintelu bilo lepo.

 - Rintel je zanimljiv grad, pa ni Jovanki ne bi bilo dosadno jer tu ima dosta našeg sveta koji je cenio Titovu Jugoslaviju s kojima bi ona mogla da priča. Ja bih je pazio kao majku, a uveren sam da bi s njom mogao i da razgovaram kao s majkom jer je ona uvek volela Jugoslaviju i sve njene narode - kaže sagovornik "Vesti".


Aras je mišljenja da je Jovanku posle Tita trebalo izabrati za predsednika Predsedništva SFRJ i da bi tako "država u kojima je svima bilo lepo" nastavila da živi i posle Tita.


- Titova Jugoslavija je bila kao današnja Evropska unija, samo što je Titova partija bila komunistička, a ove u Evropi su različite - kaže Balić koji Jovanki ne nudi luksuz kakav zaslužuje, ali joj obećava pažnju i toplu porodičnu atmosferu koja koja joj je najpotrebnija.

 

Sportista

 

- Posle Titove smrti bio sam prisiljen da iz Kotora odem u Nemačku, gde sam do penzionisanja radio i teške rudarske poslove, ali sam se ipak bavio i sportom. Najuspešniji sam bio u boćanju. gde sam 2012. u Nemačkoj bio treći, a ove godine na preciznom izbijanju kugle bio sam peti - kaže Balić. 

 

Grad na vodi

 

Rintel, nekada univerzitetski centar, poznat kao "grad na vodi" smešten je uz obalu reke Vezer i Doktor jezera, a deo je nacionalnog parka Šaumburg-Hameln. Od aerodroma u Hanoveru udaljen je 50 kilometara, a poznat je i po izuzetno bogatoj zelenoj pijaci. Grad ima oko 30.000 stanovnika i poseduje veoma razvijenu sportsku infrastrukturu, izvanredne uslove za zbrinjavanje i kulturni sadržaj za starije osobe.



I DRŽAVA U POTRAZI ZA SMEŠTAJEM ZA TITOVU UDOVICU

Selidba, pa renoviranje zapuštene vile

 

I Vlada Srbije dala se u potragu za smeštaj udovice Josipa Broza Tita nakon što je konstatovano da je vila na Dedinju u kojoj je Jovanka Broz do sad živela u jadnom i zapuštenom stanju. Prema rečima potpredsednika Vlade Rasima Ljajića Titovoj udovici će biti ponuđeno da izabere jednu od četiri kuće u državnom vlasništvu koje su na raspolaganju.


- Sve su prizemne, jer ona ne može da se kreće stepenicama. U toj kući će boraviti dok se vila na Dedinju ne obnovi. Država će joj, pored smeštaja, obezbediti svu potrebnu negu - izjavio je Ljajić.


Radi se o vilama u diplomatskom koloniji na Banjici u Beogradu površine od 125 do 250 kvadrata. Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, koji je takođe uključen u potragu za boljim smeštajem žene čije je teško zdravstveno stanje i odsustvo adekvatne nege uznemirilo najveći deo nacije, ističe da će kuća biti privremeno rešenje, sve dok se ne završi renoviranje vile u kojoj je do sada živela bivša prva dama velike Jugoslavije.


Koju će vilu odabrati odlučiće sama Jovanka uz pomoć svojih najbližih rođaka koji je redovno posećuju u Kliničkom centru Srbije, a gde se trenutno najpoznatija pacijentkinja nalazi od 23. avgusta kada je dehidrirana i u polusvesnom stanju primljena u Urgentni centar.


Vila na Dedinju od 750 kvadrata u kojoj je do sada živela Jovanka Broz državno je vlasništvo i o njoj je trebala da se brine Uprava za zajedničke poslove državnih organa. Kuća je prokišnjavala, do skora nije imala ni grejanje, a električne instalacije su potpuno dotrajale.

J. ARSENOVIĆ

POVEZANE VESTI

Petak 13.09.2013. 17:00
Pa vodi je kuci... Srbi ce ti biti zahvalni. Ali moras i onaj sarkofag iz Cvecare da poneses. Jbg, vezana trgovina... He,he...
Petak 13.09.2013. 19:37
Ona mu i jeste majka u neku ruku posto joj je muz otac tzv Crnogorske nacije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online