Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 11.09.2013.
12:47
D. Dekić - Vesti A

Srbiji i Bosni prete vizama

Najava izvestioca Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanje Fajon da će EP ove nedelje odlučivati o uvođenju klauzule koja omogućava suspenziju bezviznog režima, iznova je podgrejala stalno prisutni strah građana Srbije i BiH od povratka u duge redove pred ambasadama država Evropske unije.

Da li građane Srbije opet čekaju redovi u ambasadama
 

Problem za EU je stari, lažni azilanti iz zemalja zapadnog Balkana, a srpska muka kako sprečiti uglavnom Rome i Albance s juga Srbije da zloupotrebljavaju institut azila.
Fajonova je navela da do izjašnjavanja dolazi na zahtev konzervativnih stranaka, čiji su glasovi prevagnuli, a ta klauzula bi u slučaju daljih zloupotreba omogućila bržu suspenziju bezviznog režima.

Začarani krug

Lažni azilanti sa zapadnog Balkana, prema rečima Vladimira Petronijevića, vrte Evropu u začaranom krugu, jer članice EU pritiskaju Srbiju i zapadni balkan da reše taj problem, ali one ne mogu jer je bilo kakvo ograničavanje slobode kretanja suprotno evropskim standardima.
- Ljudi idu u EU zbog siromaštva i koje ne može da reši preko noći i tipuju Nemačku zbog novčanih naknada koje daje. Najbolje je zato da ih destimuliše uskraćivanjem tih para - ukazao je Petronijević.

- Mi bismo bili najzadovoljniji da bude odbijena, s obzirom na to da se radi o nacrtu u prvom čitanju. Vratili bi se pregovorima i Savet EU bi morao da iznese drugačiji predlog. Mislimo da je to bolje rešenje od ovoga na stolu - kaže, dodajući da će uskoro biti poznat i konačni tekst dokumenta.


Utešno je što, kako su "Vesti" ranije pisale pozivajući se na izvore iz EU, i kada bi usledilo usvajanje klauzule, ona je teško primenjiva u praksi. Kada zemlje članice podnesu zahtev za uvođenje viza, Komisija će verovatno tražiti druge mere, a među kojima je poslednja suspenzija. Tako bi procedura mogla da potraje do dve godine.


Broj lažnih azilanata iz Srbije se već prema oprobanom receptu povećava krajem leta i s jeseni i u zemlje EU odlaze da "prežive". Zato je, kako kaže načelnik Uprave granične policije Nenad Banović, sada generalno očekivano povećanje njihovog broja, ali on obećava i poteze koji će otkloniti opasnost od povratka viza.

Statistika

Državljani Srbije su prema podacima nemačke Savezne službe za migracije i izbeglice su u maju podneli 400, junu 525, a u julu u 957 zahteva za azil, što je Srbiju dovelo na treće mesto posle Rusije i Sirije. Broj zahteva iz Bosne i Hercegovine raste od 93 u maju i 138 u junu na 306 u julu, što je kotira na deseto mesto, pa je BiH u Ministarstvu bezbednosti uspostavila tim za praćenje vizne liberalizacije. U Švedskoj su u 2012. najbrojniji državljani Sirije, Somalije, Avganistana i Srbije.

- Sredinom ovog meseca se sastaje Komisija za praćenje bezviznog režima da razmotri problem i mere koje treba preduzeti, pa mislim da ponovne opasnosti od viza nema - najavio je Banović za "Vesti".


Odlučivanje o suspenziji bezviznog režima za Vladimira Petronijevića, izvršnog direktora Grupe 484 koja se bavi migracijama nije iznenađenje jer je, podseća on, pre nekoliko meseci u borbi EP i Evropske komisije (EK) prevagnula ova druga sa zahtevom da se odluka donese do kraja godine. On napominje da će EK dobiti sada kapacitet da ona odlučuje o suspenziji.


- Ranije nije bilo, a sada će biti pravno moguće da se to desi Srbiji. Ipak, svaka odluka je i tehnička i politička, pa će i politički momenat biti važan u odlučivanju da li to uraditi zemlji koja treba da počne pregovore o pristupanju EU - objašnjava Petronijević, koji stalne pretnje EU o uvođenju viza na zapadnom Balkanu vidi kao "igru mačke i miša".

POVEZANE VESTI

Sreda 11.09.2013. 13:17
Slijedi još jedan, ali vrijedan niski udarac Srbima ! HR je ušla u EU, tako da sada slijede vize samo Srbima, jer u BiH,hrvati svi imaju hrvatski pasoš i većina muslimana ! Ponovo Srbe u red po vize, tako da ne mogu ni doći na napušteno ognjište u HR ! Važno je da imamo lidere, koji su ubijedjeni da su nam EU partneri i kako mali Ivica reče : glas Srbije se sluša i uvažava ! Prioritet je i dalje fanatičan, tako da je za razmatranje !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online