Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 12.09.2013.
01:14
D. N. Petrović - Vesti A

Beograd dotukao Sever

Odlukom da "nezakonito" raspusti skupštine opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica, Vlada Srbije juče je konačno realizovala pretnje koje je mesecima, primoravajući ih da rade protiv sebe i svog naroda, upućivala Dragiši Vasiću, Dragiši Miloviću, Slaviši Ristiću, Dragiši Vlaškoviću i njihovim saradnicima.

Protest u Kosovskoj Mitrovici (Foto-arhiva)
 

Pošto nisu poklekli ucenama i pretnjama, a nisu pristali ni da budu kupljeni, četvorica predsednika opština odlaze pravnim nasiljem, ali uzdignute glave i sa velikim ugledom u srpskom narodu Kosmeta, a i dobrog dela Srbije.

Samardžić: Akt državoubica

 

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić optužio je Vladu Srbije da je odlukom o raspuštanju četiri opštine na Severu prekršila Ustav i zakone Srbije i donela antidržavnu odluku.
- Ovo je akt protiv države i akt državoubica - rekao je Samardžić.

Umesto pravih predstavnika naroda, izabranih na izborima, koji imaju podršku 95 odsto Srba, do 3. novembra, kada bi trebalo da se održe izbori koje je raspisala predsednica Kosova, opštinama na severu Kosova rukovodiće, kako saznaju "Vesti" poslušnici i kandidati Beograda sa liste "Srbija" za predsednike opština.


U Leposaviću će to biti Dragan Jablanović, u Zvečanu Ivan Teodosijević, u Zubinom Potoku Stevan Vulović, u Kosovskoj Mitrovici Krstimir Pantić. Nezvanično, članovi privremenih organa još se traže jer mnogo Srba odbija da učestvuje u ovim telima.


- Očekivali smo ovakav potez, još letos Dačić nam je pretio raspuštanjem jer nismo hteli da ga sledimo na njegovom putu integracije Severa u nezavisno Kosovo i nismo hteli da učestvujemo na izborima koje organizuje Hašim Tači. Narod severnog Kosova zna ko smo, šta smo i kako smo radili, ogorčenje je ogromno - kaže Stevan Božović, predsednik opštine Zubin Potok.

Privremeno na čelu Kosovske Mitrovice: Krstimir Pantić

On naglašava da će odbornici raspuštenih skupština nastaviti da deluju kroz Skupštinu AP Kosova i Metohije "koju niko ne može ukinuti i koja je jedini legitimni predstavnik srpskog naroda na severu Pokrajine".


Veruje se da je odluku Vlade Srbije da raspusti četiri skupštine opština ubrzala sednica Skupštine opštine Leposavić, koja je bila zakazana za 12. septembar i na kojoj je trebalo da se usvoji odluka o bojkotu Tačijevih izbora. Slična sednica održana je nedavno u Zvečanu, a prekjuče je trebalo da se održi i u Kosovskoj Mitrovici.
 

Upravljački tim

 

Vlada je saopštila da je formirala Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Nije saopšteno ko je u timu, ali je ranije procurilo da je predsednik Dragan Jablanović, a članovi Ljubomir Marić, Dejan Radojković i Igor Kalamar. Da li je bilo promene i dopuna znaće se uskoro. Glavni zadatak "tima" je da izradi Statut Zajednice srpskih opština.

Dosadašnji predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović ističe da za raspuštanje SO Zubin Potok i Zvečan možda i postoji neko pravno opravdanje jer im je istekao mandat, a izbore koji su organizovani u maju Vlada Srbije nije priznala. On, međutim, naglašava da za raspuštanje SO Leposavić i Kosovska Mitrovica nije postojao ni jedan jedini normalan razlog.


Odbornici SO Zvečan su odlučili da nastave rad sve dok se o briselskom sporazumu ne izjasni Ustavni sud Srbije. Bojim se da sadašnja situacija ne dovede do destabilizacije severa Kosova, kaže Milović.


Strahuje i Zlatibor Đorđević, predsednika Udruženja Stara Srbija.
- Raspuštanje opština, iako očekivano, moglo bi destabilizovati ionako haotičnu situaciju na severu. Narod je listom protiv izbora, pritisci da se podrži integracija u Tačijevu državu se pojačavaju, ljudima se daju razna lažna i druga obećanja, sve to moglo bi da eskalira - kaže Đorđević.

Prinudna uprava i u strankama

 

Haotično je i odborima SPS-a i SNS-a. Jedni su za izlazak na izbore, drugi za bojkot. Primera radi, u Leposaviću se SPS raspao na nekoliko frakcija. Predsednik SO Leposavić i predsednik AP KiM Slavko Stevanović je za bojkot, a potpredsednik opštine Radoš Mihajlović je za izlazak na izbore. U SNS-u Kosovska Mitrovica dvojica čelnika su takođe na različitim stranama: Krstimir Pantić je za izlazak na izbore i kandidat je za budućeg predsednika opštine, dosadašnji "gradonačelnik" Dragiša Vlašković je za bojkot. Mnogi odbijaju da se nađu na listama i učestvuju na izborima. Postoji mogućnost da centrale, nakon skupština opština, raspuste i odbore ovih stranaka.

 

Mogući "naslednici"

 

"Vesti" su ranije pisale o mogućim "naslednicima" smenjenih gradonačelnika na Severu. Tako bi upravljanje opštinom Kosovska Mitrovica privremeno preuzeo Krstimir Pantić, dok bi predsednika opštine Leposavić zamenio socijalista Radojko Mihajlović. Opštinu Zvečan navodno bi trebalo da preuzme socijalista Miško Acić. Najviše su se lomila koplja oko Ristićevog naslednika u Zubinom Potoku, pa je odluka navodno pala da to bude Branko Prodanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.09.2013. 02:47
To su jedini drzavnici na svijetu koji rade protiv svoga naroda i svoje drzave. Izdali su Srbe u Hrvatskoj,Bosni i sada na Kosovu.ZLOCINCI svoga naroda.
Četvrtak 12.09.2013. 08:09
Ово је највећа издаја. Срби са севера Косова већ 15 година одолевају шиптарима и међународној заједници. Сви покушају да се окупира и овај део Косова су пропали, да би Дачић једним потезом оверио окупацију. Срамота!
Četvrtak 12.09.2013. 07:55
И овог мученог Крстимира Пантића купише.Почео је Вучићеву политику -сад причаш једно,а сутра причаш друго-. Вучић га је после неколико разговора "убедио" да је добро за Србски народ да се изађе на изборе кољача и касапина Србског народа Хашима Тачића. (Срби неће изаћи на изборе на Косову јер не желе да дају легитимитет тзв. косовској независности, поручио је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић) (четвртак, 27.јун 2013.). Да би се за само два месеца касније и сам кандидовао на тим изборима. http://www.dverisrpske.com/sr-CS/vesti/2013/septembar/krstimir-pantic-za-dva-meseca-postao-lobista-nezavisnog-kosovo.php
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online