Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.09.2013.
13:34
D. Dekić - Vesti A

Šljivančaninu rampa na Drini zbog poternice

Nekadašnji oficir JNA Veselin Šljivančanin, iako je odslužio kaznu izrečenu u Haškom tribunalu zbog Interpolove crvene poternice koju je raspisala Hrvatska, ne može da izađe iz Srbije.

Knjige ne mogu da mi hapse: Veselin Šljivančanin
 

Šljivančanin za "Vesti" kaže da zbog ovog problema nije u mogućnosti da udovolji brojnim zahtevima čitalačke publike "preko Drine" i lično predstavi svoja dela, književni prvenac "Sine, budi čovek", "Branio sam istinu", a sada i treće delo "Med i žuč" koje je iz štampe izašlo pre desetak dana.

Sportista

Šljivančanin deo dana posvećuje fizičkim aktivnostima. Voli da trči, ali i da se rekreativno bavi sportom.
- Bavim se plivanjem, košarkom i streljaštvom i tako održavam kondiciju - kaže ovaj vitalni 60-godišnjak.

- Ne mogu u Republiku Srpsku jer je policija BiH htela da me hapsi. Moje knjige ne mogu da uhapse, pa su tamo stigle pre mene i dosta su čitane. Nadam se da ću jednoga dana kao slobodan čovek stići ne samo do Banjaluke, već i do Sarajeva - kaže penzionisani oficir koji u rodnu Crnu Goru odlazi pošto mu je iz vrha te države potvrđeno da Podgorica smatra relevantnom činjenicu da je oslobođen u Tribunalu.


- Knjiga "Med i žuč" govori o dobu kada su me svi voleli, hvalili i tapšali po ramenu, pa je došlo vreme kada su me hapsili i razbijali mi stan, da bi u drugom delu knjige opisao suđenje u Hagu i naveo citate iz presude koja mi je izrečena - otkriva Šljivančanin.


Deo knjige posveti je prijateljima koji su žrtvovali život da bi pomogli njemu i porodici i brojnim pismima i telegramima podrške koja je dobijao od nepoznatih ljudi iz Srbije i šire.

Navodni zločini

Penzionisani oficir je u Sheveningenu proveo ukupno 2.450 dana, a kako je prokomentarisao, osuđujuća presuda i taj zatvor izgledaju mu "čudno i prosto nemoguće". Iako je odslužio kaznu, Hrvatska je za njim raspisala poternicu zbog neke nove optužnice, jer su, navodno, vojnici pod njegovom komandom ubili 10.000 hrvatskih vojnika?!

Zato u promociju "Meda i žuči" kreće na "sve četiri strane Srbije". Na našu opasku da je postao pisac, ovaj oficir kaže se i dalje oseća samo kao vojnik svog naroda.


- Ne pišem ja kao pisac, već iz srca. Za to se nisam ni školovao. Ispisujem istinu i čuvam je od laži koje su izlazile u javnost o meni i mojim vojnicima iz vremena tih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Bilo je puno podmetanja da bismo mi ispali najgori narod i zato čuvam u knjigama tu istinu da ne bi nestala u lažima - kaže Šljivančanin.


Po povratku u Beograd, naš sagovornik se posvetio porodici, ćerkama i unučićima. Voli da popije kafu sa prijateljima, a o tome hoće li će još svedočanstava s kraja prošlog veka izaći iz njegovog pera za sada ne zna.


- Ima takvih ideja, ali još nisam odlučio, mada mi brojni prijatelji, poznanici i čitaoci preporučuju da nastavim - završava svoju priču nekadašnji oficir.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online