Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.09.2013.
12:36

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

"Da pomognu država i dijaspora"

Srpski Memorijalni centar koji bi bio posvećen svim žrtvama oslobodilačkih i odbrambenih ratova u 20. veku, mora da bude državni i svenacionalni poduhvat Srba u otadžbini i dijaspori, a da bi se realizovao neophodno je da Narodna skupština Republike Srbije učini prvi korak i donese zakon o tome, smatra Živadin Jovanović izvršni direktor Fonda dijaspore za maticu.

Vrhovni savet da vodi projekat: Živadin Jovanović, izvršni direktor Fonda dijaspore za maticu
 

- Fond će svakako značajnim novčanim prilogom, mada još nismo precizirali cifru, učestvovati u ostvarenju ovog istorijskog poduhvata. Uveren sam da će i uprava i članovi Fonda dijaspore za maticu, koji žive u inostranstvu, biti u stanju da mobilišu značajan deo srpskog rasejanja da akcijom solidarnosti i svojim prilozima doprinesu finansiranju tog projekta.

Stecište mladih naraštaja

- Usvajanjem zakona država bi iskazala vodeću ulogu u ovom istorijskom svenacionalnom poduhvatu. Jer, podizanje memorijala je dug prema prošlosti i veliko delo za očuvanje identiteta, negovanje patriotizma i svih drugih moralnih vrlina kod budućih naraštaja. To ne treba da bude samo spomenik poginulima u svim oslobodilačkim i odbrambenim ratovima, već i stecište mladih naučnika, istraživača i istoričara koji bi produbljivali i mlađima prenosili znanja - rekao je Jovanović.

- Mislim da će uspeh akcije zavisiti kako od raspoloživih mogućnosti članova Fonda tako i od vodeće uloge države Srbije u tome. Zato smatram da je neophodno da Vlada Republike Srbije izađe pred Narodnu skupštinu sa zakonskim predlogom o izgradnji i delovanju srpskog Memorijalnog centra kao jedinstvene svenacionalne i državne institucije - kaže Jovanović.


Budući da se radi o grandioznom projektu za koji su potrebna velika sredstva, a imajući u vidu da se srpski narod i u Srbiji i u dijaspori bezbroj puta "opekao" kada je izdvajao novac u akcijama solidarnosti i dobročinstava, da se to sada ne bi opet dogodilo Jovanović predlaže osnivanje vrhovnog saveta čiji bi jedan od važnih zadataka bio da kontroliše prikupljanje i trošenje sredstava.


- Ranija iskustva, i u Srbiji i u rasejanju, pružaju mnogo razloga za rezerve kada je u pitanju solidarno finansiranje. Zato je neophodno obezbediti čvrst mehanizam kontrole u čijem vrhu bi bili srpski patrijarh, predsednik i premijer Srbije, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, rektori univerziteta u Srbiji... Po mom mišljenju to treba da bude vrhovni savet i vrhovna savest čitavog poduhvata. Oni bi takođe kontrolisali izvršne strukture, poput projektanata i izvođača radova, nalogodavaca za isplate... - pojašnjava Jovanović.
 

Odrediti lokaciju

- Fond dijaspore za maticu može da iznese predlog, ali niti treba niti može da zahteva od državnih institucija Srbije i grada Beograda konkretnu lokaciju na kojoj treba podići Memorijalni centar. To moraju da preciziraju nadležne državne strukture. Naša želja je da memorijal bude na Kalemegdanu iz više razloga, a jedan od važnih je i taj da je Prvi svetski rat počeo objavom napada na Srbiju 28. jula 1914. godine, da je dan kasnije iz Austrougarske sa Dunava počelo bombardovanje Beograda i da je prvo đule palo na Kalemegdan - kaže Živadin Jovanović.

On podseća da je inicijativa o osnivanju srpskog Memorijalnog centra potekla od Miloja Milićevića iz Berlina.


- Milićević je izneo tu ideju i ona je prihvaćena na Saboru dijaspore održanom avgusta 2000. godine u Beogradu. Tad je takođe zaključeno da na ovom projektu svi koji imaju ulogu u državi i društvu treba da budu uključeni. Mada je unazad 13 godina svaka vladajuća garnitura bila upoznata sa predlogom o osnivanju memorijala, ništa konkretno nije učinjeno.

- Zato sam prošle godine ispred Fonda dijaspore za maticu uputio predlog Vladi Republike Srbije, a kopije svim državnim institucijama počev od predsednika države Tomislava Nikolića, da se donese zakon o osnivanju srpskog Memorijalnog centra - zaključio je Živadin Jovanović.

Finansiranje po zakonu

- Izdvajanjem značajnog priloga za podizanje srpskog Memorijalnog centra Fond dijaspore za maticu ne bi bio u sukobu sa zakonom. Fond je trajna institucija srpskog naroda stvorena 1999. godine na solidarnosti u odbrani i obnovi zemlje tokom i posle agresije NATO. U međuvremenu je 2008. godine, u skladu sa aktuelnim zakonskim propisima o udruženjima, Fond morao da bude preregistrovan.

 

- Donet je novi i novi Statut po kome je u prvom planu humanitarna pomoć žrtvama NATO agresije, ali i žrtvama terorizma na Kosovu i Metohiji. Druga statutarna odredba precizira učešće Fonda u negovanju i očuvanju istorijske baštine, nacionalnog, duhovnog i kulturnog identiteta srpskog naroda. I na osnovu te odredbe Fond može da se uključi u osnivanje srpskog Memorijalnog centra - objašnjava Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online